Közös kiállítást nyitott a MANK és a kecskeméti könyvtár

2020.09.15 17:19:00 | Egyéb kategória

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár közösen nyitotta meg szeptember 15-én a Tízek Alkotói Kör kiállítását a kecskeméti könyvtárban, miután immár második alkalommal rendezte meg éves találkozóját a kör a MANK Kecskeméti Alkotóházában.

„A tíz maga a teljesség. Milyen érdekes, hogy azon alkotók között, akik ma itt kiállíthattak, egy közös pont mindenképpen feltűnik: egy időre mindannyian eltávolodtak ugyan az alkotástól, de visszataláltak ahhoz, visszahúzta őket a kifejezésvágyuk. Ez pedig a művészet lényegéről árulkodik” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az alkotásokat a magas művészeti érték, a technikai pontosság, az alkotómunka felé irányuló figyelem mellett összeköti a művészeti kifejezés és befogadás öröme, ami valódi találkozásokat eredményezhet.

A MANK feladata a művészet és a művészek támogatása, egyrészt azzal, hogy segíti az alkotómunkát, másfelől azzal, hogy elősegíti gyümölcsének szélesebb körben való megismertetését – fogalmazott Tardy-Molnár Anna. Mint hozzáfűzte, ez a feladat országos szinten aligha lenne elképzelhető partnerek, mint a könyvtár segítsége nélkül.  

Hiszünk abban, hogy közösséget kell építeni a kortárs alkotók között, ahogy azt a MANK mottója is hangsúlyozza – fogalmazta ezt már meg Ramháb Mária, a könyvtár igazgatója, aki hozzátette: az ő feladatuk az, hogy a nyilvánosság találkozzon a művekkel.

A Békés megyéből indult kör tagjai több évvel ezelőtt a Nemzeti Művelődési Intézet alkotótáborában, szabadegyetemi előadásain találkoztak. A szerveződés megszűnésével ugyan szétszéledt a társaság, és csak egyikük, másikuk kiállításán találkoztak, 2016-ban megszületett a Tízek Alkotói Kör megalakításának gondolata, alkotótáborukat pedig azóta is évente megszervezik.

A kör tagjai szerint a közösségi alkotás ereje az egyén lelkiállapotán túl a művészi produktumra is kihat. Első alkotótáborukat Békésszentandráson tartották, majd több alkalommal jártak a szintén a MANK által működtetett Mártélyi Alkotóházban. Az elkészült alkotásokból rendszeresen rendeznek kiállítást.

Második éve szervezik a Kecskeméti Alkotóházba a közös őszi „együtt-alkotást”, amelynek köszönhetően a mostani kiállítás is megvalósul a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár nagytermében.

„Látnunk kell, hogy a művészetben nem az iskola, nem a gyakorlat, nem a technika, nem az eltanulható módszer a fontos, hanem kizárólag az egyéniség. Egyedül ez képes arra, hogy újat, mást, az eddigiektől eltérőt alkosson” – szól Szőnyi István szavait idézve a kör mottója, amelyet Tardy-Molnár Anna olvasott fel a megnyitón.

A Kecskeméti Alkotóház egy több mint százéves szecessziós épületben, meghitt nyugalomban alkothatnak a művészek.  Az Alkotóház, korabeli nevén a Közös Műteremház egyedülálló volt az akkori Magyarországon, és azóta sem született hozzá hasonló. Képző- és iparművészek számára ajánlja a MANK a Kecskeméti Alkotóházat, amelynek alapítása régre nyúlik vissza: a századfordulón a művészetek elkötelezett patrónusa, Kada Elek városvezető dédelgetett vágya volt egy helyi művésztelep alapítása.

A kiállítás 2020. szeptember 26-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

A Tízek Alkotói Kör tagjai: Borbély Mária, Fábián Julianna, Fülöp Antal, Kőszeginé Ancsa, Lőrincz Mária Magdolna, Murányi Teréz, Istvándi Horváth Beáta, Nagy József, Papp Mária, Pásztorné Rita

Partnereink

EMMI NKA MMA