Közös kiállítást nyitott a MANK és a kecskeméti könyvtár

2020.09.15 17:19:00 | Egyéb kategória

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár közösen nyitotta meg szeptember 15-én a Tízek Alkotói Kör kiállítását a kecskeméti könyvtárban, miután immár második alkalommal rendezte meg éves találkozóját a kör a MANK Kecskeméti Alkotóházában.

„A tíz maga a teljesség. Milyen érdekes, hogy azon alkotók között, akik ma itt kiállíthattak, egy közös pont mindenképpen feltűnik: egy időre mindannyian eltávolodtak ugyan az alkotástól, de visszataláltak ahhoz, visszahúzta őket a kifejezésvágyuk. Ez pedig a művészet lényegéről árulkodik” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az alkotásokat a magas művészeti érték, a technikai pontosság, az alkotómunka felé irányuló figyelem mellett összeköti a művészeti kifejezés és befogadás öröme, ami valódi találkozásokat eredményezhet.

A MANK feladata a művészet és a művészek támogatása, egyrészt azzal, hogy segíti az alkotómunkát, másfelől azzal, hogy elősegíti gyümölcsének szélesebb körben való megismertetését – fogalmazott Tardy-Molnár Anna. Mint hozzáfűzte, ez a feladat országos szinten aligha lenne elképzelhető partnerek, mint a könyvtár segítsége nélkül.  

Hiszünk abban, hogy közösséget kell építeni a kortárs alkotók között, ahogy azt a MANK mottója is hangsúlyozza – fogalmazta ezt már meg Ramháb Mária, a könyvtár igazgatója, aki hozzátette: az ő feladatuk az, hogy a nyilvánosság találkozzon a művekkel.

A Békés megyéből indult kör tagjai több évvel ezelőtt a Nemzeti Művelődési Intézet alkotótáborában, szabadegyetemi előadásain találkoztak. A szerveződés megszűnésével ugyan szétszéledt a társaság, és csak egyikük, másikuk kiállításán találkoztak, 2016-ban megszületett a Tízek Alkotói Kör megalakításának gondolata, alkotótáborukat pedig azóta is évente megszervezik.

A kör tagjai szerint a közösségi alkotás ereje az egyén lelkiállapotán túl a művészi produktumra is kihat. Első alkotótáborukat Békésszentandráson tartották, majd több alkalommal jártak a szintén a MANK által működtetett Mártélyi Alkotóházban. Az elkészült alkotásokból rendszeresen rendeznek kiállítást.

Második éve szervezik a Kecskeméti Alkotóházba a közös őszi „együtt-alkotást”, amelynek köszönhetően a mostani kiállítás is megvalósul a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár nagytermében.

„Látnunk kell, hogy a művészetben nem az iskola, nem a gyakorlat, nem a technika, nem az eltanulható módszer a fontos, hanem kizárólag az egyéniség. Egyedül ez képes arra, hogy újat, mást, az eddigiektől eltérőt alkosson” – szól Szőnyi István szavait idézve a kör mottója, amelyet Tardy-Molnár Anna olvasott fel a megnyitón.

A Kecskeméti Alkotóház egy több mint százéves szecessziós épületben, meghitt nyugalomban alkothatnak a művészek.  Az Alkotóház, korabeli nevén a Közös Műteremház egyedülálló volt az akkori Magyarországon, és azóta sem született hozzá hasonló. Képző- és iparművészek számára ajánlja a MANK a Kecskeméti Alkotóházat, amelynek alapítása régre nyúlik vissza: a századfordulón a művészetek elkötelezett patrónusa, Kada Elek városvezető dédelgetett vágya volt egy helyi művésztelep alapítása.

A kiállítás 2020. szeptember 26-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

A Tízek Alkotói Kör tagjai: Borbély Mária, Fábián Julianna, Fülöp Antal, Kőszeginé Ancsa, Lőrincz Mária Magdolna, Murányi Teréz, Istvándi Horváth Beáta, Nagy József, Papp Mária, Pásztorné Rita

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow