Labirintusfalat készített a Hybridart Kecskeméten

2020.09.19 14:43:33 | Egyéb kategória

Ismét a Kecskeméti Alkotóházban tartotta meg alkotótáborát a Hybridart Management, amely augusztus második felében környezetvédelmi és társadalmi kérdéseket boncolgatott. A labirintusfalat építő művészek az egymásra való odafigyelést hangsúlyozták munkáikkal.

„A kilencvenes évek elején kaptam meghívást a Zsennyei Műhely formatervezők által szervezett nemzetközi találkozójára. Kezdő formatervezőként az ottani szakmai beszélgetéseken, előadásokon keresztül ismertem meg a világ minden tájáról érkező designerek tapasztalatait és tanácsait, így teljesen más szemmel és felkészültebben nézhettem a saját szakmámra. Az utóbbi évtizedben már workshop vezetőként ugyanezt a lehetőséget gondoltam átadni a következő generációnak” – mondta el Zalavári József, a Hybridart Management alkotótáborának művészeti vezetője, egyetemi docens. A szobrász és formatervező ugyanezt az élményt a Szerencsi Nemzetközi Művésztelep Plasztika szekciójának vezetőjeként is megélve szerezett tapasztalatot az ilyen típusú workshopok szervezésében és a szakmai programok megfogalmazásában.

„Egyetemi oktatóként a kutatási területem az ökodesign és a designökológia, így érthető, hogy a Hybridart felkérését örömmel fogadtam” – meséli tovább, miként is került a Kecskeméti Alkotóházban megtartott alkotótábor élére.

A Hybridart a fenntarthatóság gondolatiságának művészeti és design eszközökkel való kifejezésével 2016-ban kezdett el foglalkozni. Ebben az évben indult el a Hybridart Camp, majd az első installáció sikerét követően megkereste őket a Nemzetközi Gödöllői Természetfilmfesztivál, hogy hirdessenek egy alkotói pályázatot Trash Art címmel, ami 2017 óta szintén évente megrendezésre került. Ettől az évtől indult el nemzetközi együttműködésben a Creative Europe által támogatott The Universal Sea – Pure or Plastic?! művészeti és innovációs projekt, aminek fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll.A kezdeményezés célja az, hogy megállítsa a Földünk vizeibe hulladékként bekerülő műanyag áradatot. A projektnek mára már egész Európára kiterjedő hálózata van olyan együttműködő partnerekkel, akik szenvedélyesen hisznek a művészet és az innováció ötvözésében rejlő lehetőségekben és megoldásokat keresnek erre a jelentős társadalmi és környezeti problémára.

A Hybridart Management története azonban még régebbi, a kreatív ügynökség 2005-ben indult útjára, keretében számos hazai és nemzetközi programot valósítottak meg az elmúlt 14 évben: művészeti fesztiválokat, gasztroeseményeket, kreatív pályázatokat, kiállításokat, designvásárokat, upcycling alkotótáborokat, köztéri installációkat, fenntarthatósági workshopokat.

A jelenlegi kecskeméti program, azaz idén az 5. Hybridart Camp középpontjában a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés, a hulladékszennyezés, a tapasztalható természeti, gazdasági, szociális krízisekre adható válaszok keresése, illetve azok művészi, esztétikai formában való megjelenítése állt, amivel egy pillanatra szerették volna megállítani és elgondolkodtatni az embereket.

„Ehhez hívtuk segítségül a labirintus alaprajzi formát és a Bábel-torony minden kultúrában ismert és értelmezett szimbólumait. Korunkban is sokszor esünk az egymást nem értés, az egymásra nem figyelés hibájába, úgy érezhetjük, hogy egy nehezen átlátható labirintusba kerültünk” – mondta el a művészeti vezető, aki szerint ez a helyzetünk átgondolására kényszerít minket, hogy megfontoltabban folytathassuk utunkat, és kerüljünk ki ebből a labirintusból. Ehhez kívánnak segítséget adni a labirintus falait megtervező művészek munkáikkal.

Az alkotótáborban V4 országbeli magyar, lengyel és szlovák művész- és designer hallgatók vesznek részt. A program során megismerhetik egymás iskoláit, bemutathatják egyéni törekvéseiket, az elkészült munkáik egymásmellettisége, egymásra gyakorolt hatása pedig megerősíti őket további útjukon. Az résztvevők egyesített kreativitásából megszülető mű címe COLLABYRINTH, mely ősszel az Art Moments művészeti programsorozat keretében, illetve az október 29-én a Hybridart Management által megrendezésre kerülő konferenciával, a WASTE REVOLUTION-nel egy időben a nagyközönség előtt is ki lesz állítva, hogy a fenntartható életminőség üzenetét minél több emberhez juttassa el.

„Az immár egy évszázados Alkotóház szellemisége és vendégszeretete ideális hátteret biztosított számunkra az alkotáshoz. Csak ajánlani tudjuk a leendő résztvevőknek” – mondta el a helyszínről.

Partnereink

EMMI NKA MMA