Lássátok, lássátok! // A MANK adventi online kiállítása

2020.12.02 09:00:00 | Egyéb kategória

A MANK angyalszárnyakon hozza el nekünk adventi kiállítását, melyet az egyik legismertebb és legrégebbi karácsonyi énekünk, a Mennyből az angyal egyik sora inspirált. A kiállítás címe Lássátok, lássátok! – Az ünnep lényege képekben, mely felhívás a karácsony ünnepének lényegére és mélységére kíván rávilágítani. A szemkápráztató karácsonyi forgatagból egy meghitt online galériatér várja a látogatókat, ahol kortárs képzőművészeti alkotások segítik az ünnepre hangolódást. A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában mindennapjaink fénypontja is lehet, a 2020. december 2. és 31. között kiállított munkák ugyanis meg is vásárolhatók.

Az emberiség történetének első karácsonyakor egy angyal hirdette ki a pásztorok számára Jézus megszületését. Egy csillag fénysugara mutatta az utat Betlehem felé, hogy az egyszerű pásztorok is megláthassák a csodát, a kisdedet, aki maga „a világ világossága”.  Ahhoz, hogy a pásztorok és a bölcsek is megélhessék ezt a csodálatos ünnepet, fel kellett ismerniük a csillag iránymutatását, és meg kellett érteniük az angyali üzenet lényegét.

Kiállításunkban a karácsony ünnepének fényességét olyan kortárs műalkotásokkal idéztük meg, melyek maguk is a lényeglátásra utalnak. Annak fontosságára, hogy a szemet kápráztató karácsonyi forgatagban meglássuk az ünnep lényegét, megéljük annak mélységét.A tárlat képzőművészeti alkotásai segítenek az ünnepre hangolódásra, hogy ne csak a kirakatokban nézzük őket, hanem meglássuk általuk a karácsony ünnepének csodáját.

A kiállítás koncepciójához válogatott kortárs művek kompozíciói felvonultatják a karácsony ünnepéhez köthető vallási és profán motívumokat is – ilyen az angyal, a szarvas, a barlang, vagy a betlehemi jászol. A figurális művek mellett nonfiguratív alkotások is megjelennek, melyek komplex módon, akár elvonatkoztatva utalnak az év legfényesebb ünnepéhez kapcsolódó szimbolikára. Ezért kiemelt szerepet kap magának a fénynek az ábrázolása, megjelenítése is, mely a látás képességének alapvető feltétele. A fény, mely elválaszt a sötétségtől és kiemel. A fény, mely beragyogja és áthatja az ünnepet. A fény, mely Jézus maga.  A válogatásban olyan műalkotások is helyet kaptak, melyek felfelé, az égi szféra felé irányítják a tekintetünket. Ezáltal lehetőséget nyújtanak arra, hogy a figyelmünket is kiemelve lényeglátásra törekedjünk.

A változatos stílusok és műfajok tanúi annak, hogy milyen sokféleképpen lehet a látásunkat élesíteni. Némelyik mű kifejezetten próbára teszi látó érzékszervünket, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is.

Már látjuk, hogy az idei karácsony sok szempontból más lesz, mint a korábbiak. Mintha a fizikai lehetőségeink leszűkítésével sokszor a legmegfoghatatlanabb és leglényegesebb dolgok maradnának meg nekünk. A kiállítás online formája igazodik ezekhez a leszűkült lehetőségekhez, megvalósulása azonban segít megélni, és megérteni a karácsony valódi értékeit és gazdagíthatja az otthon töltött idő minőségét.    

A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában akár mindennapjaink fénypontja is lehet. Az online kiállítás alkotásai ugyanis megvásárolhatóak, amelyhez nem kell mást tenni, mint írni a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre.

Kiállító művészek:

Baksai József, Bálint Ildikó, Czene Márta, G. Szabó Beáta, Gilly Tamás, Hajas Katinka, Herman Levente, Horváth-Lóczi Judit, Kalmár János, Keresztes Dóra, Kiss Márta, Mayer Éva, Lovas Ilona, Orosz István, Sipos Boglárka, Sziebert-Tóth Judit, Tápai Nóra, Verebes György

Kurátor: Sipos Tünde

Társkurátor: Szepes Hédi

A digitális kiállítás mellett készültünk egy videóval is, amely részletesen bemutatja a kiállítás anyagát, üzenetét. A videó itt tekinthető meg.

A videóban közreműködnek:

Sipos Tünde művészettörténész

Mékli Attila római katolikus pap, pszichológus, filozófus

Paár Julcsi énekes

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu

This will close in 0 seconds

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow