Legyőzött határok / A MANK és a Szolnoki Művésztelep közös digitális kiállítása

2021.01.20 08:45:50 | Egyéb kategória

A Kép/Test/Lét programsorozat második állomásaként a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szolnoki Művésztelep Legyőzött határok című tárlata volt látható, amely a teljesítőképesség határait dolgozta fel.

A Szolnoki Művésztelep és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. képző- és iparművészek számára megjelentett, Legyőzött határok című pályázata a Kép/Test/Lét projekt keretében az emberi test teljesítőképességének határait, a fizikai erőt igénybe vevő műfajokhoz kapcsolódó, azokból ihletet merítő alkotások létrehozására és bemutatására ösztönzött.

A kiállító művészek testképét Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője így jellemezte: „A test egy bázis. Ez az alap, amit mindannyian átélünk és amin át élünk, hiszen az összes szellemi és fizikai tevékenység innen indul. A mai világ szemlélete hajlik afelé, hogy a testi folyamatokra redukáljon minden szellemi folyamatot, viszont olyanok is vannak, akik azt gondolják, a testi folyamatok a szellemünk következményei. A művészet is ez utóbbihoz kapcsolódó műfaj. A művészek érzik és tudják, hogy a test az nem egy ok, hanem egy okozat. A test tehát a gondolat következménye. A szolnoki kiállítás is erről a kapcsolatról szólt és mutatta be, hogy az alkotói folyamat a szellem testen keresztül való illusztrációja.”

Szolnokon a MANK és a művésztelep pályázatára számos képzőművészeti társaság és alkotóműhely mozgósította tagjait, így a 94 beküldött pályamunkából a legjobbak, összesen 54 művész mutatkozhatott be a szolnoki Aba Novák Agóra Kulturális Központ Galériájában nyíló kiállításon. A Legyőzött határok a mai napon ismét megnyílik az érdeklődők előtt, mostantól az online térben is elérhető.

A kiállítás anyagát bemutató katalógus szintén megtekinthető digitális formátumban:

Grafikai terv: Kemény Zoltán

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow