Lélekből eredő képek / Interjú Baksai Józseffel

2022.03.16 10:13:37 | ArtTér

Baksai József a Szentendrei Régi Művésztelep egyik meghatározó alkotója. A tavalyi évben a szentendrei ÚjMűhely Galériában volt látható kiállítása, melynek vezérfonalát az üdvösségről elmélkedő kompozíciók adják. A tárlat apropójából a Munkácsy-díjas festő-, és grafikusművésszel az alkotóhelyek specifikumairól, kiállításokról, és olvasmányélményekről is beszélgettünk. Az interjú 2021. nyarán készült.

Szentendrén közel száz éve működik a Régi Művésztelep, ahol az Ön műterme is található. Mióta él a városban, és hogyan kapcsolódik az itteni művészközösséghez?

1995 óta élek Szentendrén, a művészközösséghez pedig a Vajda Stúdión keresztül csatlakoztam, ahová meghívás útján kerültem. Aknay Jánossal és Bereznai Péterrel a Vajda Stúdióban, és itt a művésztelepen is egy közösséghez tartozunk, többször állítottunk ki együtt csoportos kiállításokon. De az elmúlt több mint 25 évben a város legtöbb művészével kapcsolatba kerültem, mivel korábban az egykor aktívan működő galériák tevékenységéhez és művészi szerveződésekhez is csatlakoztam. 

Itt, a művésztelepen pedig 2014 óta dolgozom. Abban az évben írták ki az első pályázatot a felújítás után. Azóta pedig két ízben újították meg számomra a lehetőséget, hogy itt dolgozhassam.  

Mit jelent az Ön számára ezen a kultikus helyszínen, a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotni?

Mindent, amit egy műterem lehetősége adhat. Számomra ez egy olyan állandó hely, ahol elég sokat dolgozom.  

A fogalmakat viszont fontosnak tartanám tisztázni, hogy mit is jelent egy művésztelep, egy alkotótábor vagy egy szabadiskola. Ezek között jelentős különbségek vannak, de az utóbbi időben összecsúsztak ezeknek a fogalmak a jelentései. A Szentendrei Régi Művésztelep úgy jött létre, hogy először nyári táborként látogattak ide a budapesti főiskolai hallgatók, majd idővel szervezett formában rendszeresen, több generáció is dolgozott itt.

A kiépített művésztelepek egyébként általában rendszeresen tartottak szabadiskolai programokat is, és állandó kapcsolatban álltak a művészeti akadémiákkal. A klasszikus értelembe vett művésztelepek elkötelezett kapcsolatot jelentettek, és az alkotók életvitelszerűen is ott éltek, nem csak műteremként használták a helyszínt. Jellegzetesség továbbá, hogy általában vendégházakat is fenntartanak külföldi művészek, vagy időszakosan meghívott alkotók számára.

Az alkotótábor másfajta jelenlétet és kapcsolatot jelent a művészek számára. Ezek rövidebb időszakra szólnak, ahová az alkotni vágyók meghatározott időre ellátogatnak.

Vannak továbbá alkotóházak is, például Kecskeméten, ahol meghatározott ideig lehet műtermet bérelni az alkotómunkához.

Történetileg áttekintve Magyarország legelső művésztelepe Szolnokon létesült, melyet 1902-ben adtak át, de már azt megelőzően 1851-től hazai és nemzetközi művészek is rendszeresen látogatták a várost. 1912-től kezdve pedig az akkori Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatói nyaranta szervezetten vettek részt itt különféle tanulmányokon.

Szentendrén 1926-ban alapították a Régi Művésztelepet. Jelenleg tizenkét műteremház működik itt, melyeket meghatározott időszakra, három éves időtartamra lehet pályázat útján elnyerni.  A fentiek értelmében felvetődik a kérdés, hogy akkor ez művész-, vagy alkotótelep? Én alkotótelepnek tartom, mivel ezek a házak építészetileg is festőműhelynek lettek kialakítva. Annak ellenére, hogy 2014 óta itt dolgozhatom, midig csak három évre előre tervezhetem meg az alkotófolyamataimat. A tervezhető időszak pedig nagyban befolyásolja azt, hogy az ember milyen munkába kezd.

Milyennek látja a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó művészek közösségét?

Mivel én azokkal a művésztársaimmal kerültem ide, akikkel a Vajda Stúdióban is együtt tevékenykedtünk, ezért összetartó közegnek érzem. Érdekes, hogy időközben fiatalabb tagokkal is bővült a művésztelep köre. Például legutóbb Horváth Lóczi Judit érkezett közénk, aki korábban tanítványom volt. Számomra szimpatikus, amikor egy ilyen közegben több generáció is képviselve van. Ez a szemlélet előnyös lehetne más területeken is. Immár negyvenegy éve tanítok, és azt a nézetet vallom, hogy jó belelátni abba is, amit a fiatalok csinálnak, mert kölcsönösen tanulhatunk egymástól.

Az elmúlt hónapokban több kiállításon is szerepeltek festményei, ezek között pedig olyan is volt, ahol saját tanítványával együtt állított ki.

Június végén a Pintér Galériában volt egy több mint száz képet bemutató, nagy volumenű kiállításom. Júliusban pedig Kondor Atillával együtt állítottunk ki Balatonbogláron a Vörös és a Kék kápolnákban. Ennek a kiállításnak a koncepciója igazán izgalmas lett: az egyik térben tőlem szerepelt egy festmény Kondor Attila művei között, a másik helyszínen pedig fordítva, egy munka szerepelt tőle, a többi falon pedig az én képeim voltak láthatóak.  

De ebben az évben folyamatosan nyílnak további tárlataim is. Tamásiban is elvállaltam egy kiállítást, mert fontosnak tartom, hogy ne csak a fővárosban legyenek láthatóak a képeim. Jelenleg pedig az Új Műhely Galériában, Szentendrén a legújabb munkáim szerepelnek. De tervezem már az Ateliers Pro Art galériájában a következő kiállítást is. Illetve két éve húzódik egy páros tárlatunk Sz. Varga Ágnes Kabóval – aki sajnos már nincs közöttünk – az Érdi Galériában.  Remélem, hogy idén végre meg tudjuk nyitni ezt a kiállítást, ami számomra személyesen is fontos lenne.

Rómában pedig a Dante emlékévhez kapcsolódóan Gaál József, Szurcsik József és Lovas Ilona műveivel együtt az én képeim is láthatóak.

Milyen gondolatkör foglalkoztatta Önt az ÚjMűhelybe készülő tárlat kapcsán?

Minden egyéni kiállításom alkalmával a legújabb képeimet szeretném megmutatni. A salus fogalmához, azaz az üdvösséghez kapcsolódó témával foglalkozom egy ideje, ami számomra újabb és újabb képtémákat vet fel. A salus a kereszténységhez kapcsolódik, de tulajdonképpen kevésbé érdekes, hogy minek nevezzük, mert minden vallásnak az üdvösség, és az arra való törekvés a célja. Mivel az utóbbi években kollektíven sok negatívum érte az embereket, és sokan veszítettünk el hozzánk közel álló személyeket, ezért aktualitása is van a koncepciónak. A kiállításra nagyméretű olajfestményekkel és akvarellekkel is készülök, de az utóbbi időben szénnel is sokat dolgoztam. A képek létrehozása közben pedig az foglalkoztatott leginkább, hogy az emberi arc kifejezésével, hogyan lehet ábrázolni a hitélményt, és azt a vágyat, hogy a lélek egy tisztább világ felé törekszik.  

Képein rendszeresen helyet kapnak különböző szövegrészletek is. Itt is láthatóak ilyen művek?

Kompozícióimban a szövegrészleteket képépítő elemként alkalmazom, de jelenlétük nem törvényszerű. Alkotófolyamatomban először a témát és a címet határozom meg, mely gyakran olvasmányélményeimen alapul, azaz irodalmi indíttatásúak. Ezután fogok hozzá a kép megalkotásához, melyben a visszabontásnak, vagy akár a rombolásnak is helye van. Emellett fontos számomra, hogy az adott felületbe mit látok bele. Soha nem dolgozom fotó, vagy modell után, mert akkor magával ragadna a karakter sajátossága és a másolás miatt nagyban leegyszerűsödne a képalkotás folyamata. Akkor tudom beleélni magam egy képbe, ha azt egy belülről jövő érzés szüli meg és a képet ez alapján tudom megkomponálni.  

Jelenleg milyen irodalmat olvas?

Karl Ove Knausgård: Harcom című kötetét olvasom éppen, ami egy több mint ezer oldalas etap. De az íróasztalomon, és az ágyam mellett is halomban állnak a könyvek, amelyeket el szeretnék olvasni. Sosem lehet utolérni magam.

Interjút készítette: Sipos Tünde

Fotók: Csákvári Zsigmond

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds