Majd máskor, majd máshol

2022.08.04 12:48:14 | Egyéb kategória

Csoportos kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás

2022. 08. 03 – 09. 10.

Idén negyedik alkalommal nyílik meg a szentendrei ÚjMűhely Galériában az immár hagyománynak számító kortárs ékszereket és képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállítás. A magyar művészek munkáiból válogatott csoportos tárlat ezúttal a design, az iparművészet, a képzőművészet és az építészet kapcsolódási pontjait helyezi a fókuszba. Az építészet alapfogalmai – a szerkezet, a felület, a lépték, a tömeg, a funkció – mellett a tárlat a címben előhívott idő és tér dimenziója mentén olyan kérdéseket is felvet, mint az otthon és az elvágyódás, az emberi lélek és a társadalom mint szimbolikus építmény, illetve az emberi lépték viszonya az épített környezethez. A tárlat egészen 2022. szeptember 10-ig látogatható.

Életünk fizikai és mentális vonatkozásait nagymértékben befolyásolja a természeti környezeten túl az épített környezet. A minket körülvevő épületek minőségét meghatározza a terek kialakítása, azok kapcsolatai, a fényhatások, a felhasznált anyagok és színek. A szorosabban vett környezetünkben található tárgyak is jelentős hatással vannak mindennapi életünkre, használati lehetőségeik, funkciójuk, külső megjelenésük kialakítása az alkalmazott művészetek részeként a tárgytervezés körébe tartozik.

A kiállításon látható műalkotások egy köre az építészetben régóta használt emberi léptéket, az antropomorf rendszert állítja a középpontba, és a művészet eszközeivel a társadalom mint szimbolikus építmény kérdéseit is kutatja. Az építészet mellett megjelennek a művészékszerek is, mely műfaj az elmúlt évtizedekben kitágította saját határait. Immár a hagyományos értelemben vett hordható ékszerek mellett a design, az ipar- és a képzőművészet metszetében létező tárgyak, installációk, videómunkák is ide sorolhatók.

Roskó Mária ékszertervező, a kiállítás kurátora továbbá elárulta, hogy mire számíthatnak a kiállításra látogatók. „A tárlaton szerepelnek vizuális naplók, amelyek az emlékezés eszközei, személyes világot teremtenek az építészeti makettek vizuális nyelvén, vagy éppen a tárgykultúra kísérleti kategorizálásán keresztül. Az építkezésekhez használt állványok kicsinyített, ékszerbe lényegített másai az egyéni és szociális harmónia és az épített környezet közötti összefüggésre, illetve az egyéni és közösségi igényekre, felelősségre reflektálnak. A szubjektív válogatásban szereplő alkotásokon keresztül lehetőségünk van megtapasztalni az otthon és az elvágyódás, az egyén és a közösség, az emberi lélek és a környezet viszonyának együttállásait és feszültségeit” – mondta a kurátor.

Kiállító művészek:

Asztalos Zsolt, Bajcsi-Nagy Balázs, Csizik Balázs, Görgényi Gizella, Harsány Patrícia, Horányi Kinga, Huber Kinga, Kerékgyártó Szilvia, Kicsiny Martha, Kocsor Eszter Sára, Kreisz Janka, Lenzsér-Mezei Kata, Marosi László, Sági Luca, Szabó Nelli

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow