Mátrai Erik helyspecifikus installációja a MANK Galériában

2021.07.31 10:22:44 | Egyéb kategória

A szentendrei MANK Galériában 2021. július 30-án nyílik meg Mátrai Erik Color vacui című helyspecifikus térinstallációja. A kiállítás által a galéria fehér falai helyett a látogatók egy különleges hangulatú, színekben és fényben úszó térbe léphetnek be, melyet a művész kifejezetten erre a tárlatra, a MANK Galéria téri adottságaira és fényviszonyaira komponált.

Mátrai Erik korábbi alkotásai között szerepel a 2016-ban az acb Galériában megvalósult AcbSpace és a 2018-as Color reflex wall című munkája. A fényhatások egyikét, a színtükröződés jelenségét felhasználó munkák – a galéria egész terét betöltő installáció mellett – táblaképek formájában is megjelennek a kiállítótérben. A tér és az idő dimenziójában kibontakozó helyspecifikus installáció címében a horror vacui képzőművészeti fogalmát felhasználva az optikai jelenségek színtani vonatkozásait, az anyag és az anyagtalan közötti átjárást, illetve az érzékelés tapasztalatait helyezi a középpontba. A művész a színreflex tér és a kisebb munkák esetében is a néhány éve megkezdett alkotói folyamatához nyúl vissza, a fény téralakító tulajdonságait kutatja a fehér felületeken megjelenő színtükröződések által. Az így létrejött új térben a galéria fehér oszlopai a falon látható színreflex képek rácsait idézik meg, felbontva a táblaképeken látható előtér-háttér helyzetének sorrendiségét, beleértve a néző pozícióját, aki része lesz a művész által a falra applikált színek és a galériába érkező természetes fény komplex egymásra hatásának.

A MANK Galéria terében létrehozott installáció napszaktól és időjárástól függően eltérő intenzitású látványt nyújt, a természetes fény változásai alakítják a tér elemeire vetülő színhatásokat. A fehér falat a színes vásznakról vetülő reflexfények színezik be, a vásznak ezen hatás eléréséhez eszközül szolgálnak. Az installáció befogadása hosszabb, elmélyült szemlélődést kíván a térben, a szemnek időt kell hagyni arra, hogy érzékennyé váljon. A színélmény kiteljesedését a néző mozgása teszi lehetővé.

A tárlat szintén látogatható lesz az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ArtKert összművészeti fesztivál ideje alatt. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén ismét megtartja saját szervezésű háromnapos programsorozatát 2021. augusztus 27. és 29. között, ahol koncertek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Rendhagyó módon pedig Mátrai Erik tárlatán maga a művész kalauzol végig minket 2021. augusztus 28-án.

A kiállítás kurátora Roskó Mária.

Mátrai Erik Color vacui című kiállítása egészen 2021. augusztus 29-ig tekinthető meg a MANK Galériában, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, valamint szombaton 10 és 17 óra között.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow