Meghívó a Balogh 90 című kiállítás finisszázsára

2020.01.15 14:41:16 | Egyéb kategória

A január 28-án 18 órakor, az ÚjMűhely Galériában rendezendő finisszázs alkalmából Dr. Feledy Balázs művészeti író vezeti körbe a látogatókat a kiállításon, ahol az érdeklődők személyesen találkozhatnak Balogh László festőművésszel is. A program során a művész mestereivel, munkásságával, életével és Szentendréhez fűződő élményeivel ismerkedhetnek meg.

MEGHÍVÓ

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és kísérőit

Balogh László Munkácsy-díjas festőművész 90. születésnapja alkalmából rendezett

BALOGH 90

című kiállítás Magyar kultúra napjához kapcsolódó

Finisszázsára.

IDŐPONT
2020. január 28., kedd 18:00

HELYSZÍN

ÚjMűhely Galéria

2000 Szentendre, Fő tér 20.

BALOGH LÁSZLÓ és a BALOGH 90 című kiállítás

Balogh László a szentendrei festészet egyik meghatározó jelentőségű alakja. 1930. január 12-én született Szentendrén, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Barcsay Jenő és Konecsni György voltak mesterei. 1957-ben, a főiskola befejezése után került a Szentendrei Régi Művésztelepre, az akkor már klasszikusnak számító művészek társaságába. Kiállításait 1961-től tekintheti meg a közönség. Számos hazai és külföldi kollektív kiállításon vett részt, több egyéni tárlatot rendeztek alkotásaiból. Életmű-kiállítását 2000-ben a Szentendrei Ferenczy Múzeumban mutatták be, 2017-ben a MANK Galériában nyílt kiállítása legújabb munkáiból. Korai munkái erősen kötődnek a szentendrei motívumokhoz, később a tiszta festői problémák foglalkoztatják. A színrelációk egyensúlya és ütköztetése, horizontális, vertikális mozgások, közelítő és távolodó motívumok harmóniája és diszharmóniája érdekli.

Piktúrája kezdetektől napjainkig a konstruktivista tradícióra támaszkodik. A rend kitüntetetten fontos számára. Festményeinek alkotóeleme a vonal, a vonallal körülírt forma, a tér és a színek, kompozícióin belül ezek harmonikus elrendezése. A konstruktivitás és a dekorativitás szintetizálására törekszik. Festményeinek és rajzainak kiindulópontja a belső indulat, az emóció. Ezt az indulatot – Barcsayhoz hasonlóan – a klasszikus arányok alapján fogalmazza meg.

Németh Lajos 1990-ben így írt róla: „Balogh Lászlónál nem egy mester, hanem a genius loci értékeinek vállalásáról van szó. Erre tanította Barcsay és Szentendre szelleme.” Számos kitüntetésben részesült: Munkácsy-díjjal, Pro Urbe Szentendre díjjal, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, 2019-ben pedig a magyar festészet napján Életműdíjjal jutalmazták. Számos jelentős hazai és külföldi közgyűjtemény őrzi alkotásait. Balogh László a szentendrei tradíció méltó folytatója, a legközvetlenebb Barcsay-tanítványok egyike. A születésnap alkalmából rendezett kiállítás az elmúlt három évtizedben készített festmények és rajzok válogatására épül.

A kiállítás kurátora: Szepes Hédi művészettörténész

A kiállítás megtekinthető 2020. február 2-ig; keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Partnereink

EMMI NKA MMA