Tovább bővítette az alkotóművészek számára művészeti szolgáltatásait a MANK, Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt. Felújított belső terekkel és korszerű gépparkkal nyitotta meg kapuit 2022. április 8-án a Szentendre Fő terén található ÚjMűhely Galéria második emeletén a MANK Grafikai Műhely, ahol méltó környezetben, kimagaslóan magas minőségben készülhetnek sokszorosított grafikai alkotások.

„A MANK feladata az alkotóművészet sokoldalú támogatása, a magasszintű művészi alkotótevékenység hátterének megteremtése. Ezért is különösen nagy öröm, hogy a hazai művészet olyan ikonikus helyszínén, mint a szentendrei nyüzsgő kulturális élet központjában működő ÚjMűhely Galériában a művészek grafikai alkotótevékenységét is támogathatjuk. Az ÚjMűhely Galéria így már nem csupán kiemelkedő kortárs kiállítások helyszínéül szolgál, és a látogatók előtt nyitott, a MANK Grafikai Műhelyt ugyanis immár maguk az alkotók is birtokba veszik” – mondta Tardy Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a műhely életre hívásának és működtetésének célja a kortárs képzőművészek grafikai alkotótevékenységének ösztönzése, így a MANK Grafikai Műhelyben egymást követve dolgozhatnak az ismert, tapasztalt művészkorosztály tagjai, valamint a feltörekvő, pályájuk elején álló ösztöndíjas művészek is. „Büszkeség számunkra a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj és a más területen adható művészeti ösztöndíjak gazdájának lenni, hiszen ezek olyan tevékenységet támogatnak, melyeknek nincs más mecénása. Az anyagi támogatáson túl szakmai kapcsolatokkal és lehetőségekkel is segítjük a fiatal generáció tagjait. Ezért is lényeges, hogy a MANK Grafikai Műhely minden korosztály előtt nyitva áll” – tette hozzá az ügyvezető.

A műhelyben zajló munkát Bereznai Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész vezeti, aki évtizedekkel ezelőtt a galériában működött Szentendrei Grafikai Műhelyben is alkothatott. Itt az 1980-as évektől többek között Korniss Dezső, Barcsay Jenő és Keserü Ilona készített szitanyomatokat és sokszorosított grafikákat. A MANK Grafikai Műhely elindulása kapcsán Bereznai Péter elmondta: „Remek, hogy az ÚjMűhely Galéria mostantól összekapcsolódik a Grafikai Műhellyel. Ez nem csak a művészek számára kiváló lehetőség, de a műkedvelő közönség számára is, hiszen visszaállt az a helyzet, amelyben a látogatók és a művészek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek. Fontos még azt is kiemelni, hogy a műhelyben komoly képzőművészeti tevékenység zajlik. Csak kis szériákat nyomtatunk, így valódi, minőségi műtárgyak kerülnek ki a MANK Grafikai Műhelyből.”

Az ÚjMűhely Galériába látogatók mostantól egy aktív, pezsgő kulturális térben találkozhatnak a művészekkel, amelyet a 2022. április 8-án a szintén az épületben nyílt ÚjMűhely Kávézó tesz teljessé. A MANK Grafikai Műhelyben készült alkotások közül ráadásul egyes példányok megvásárolhatók lesznek, így a művészeti élményt akár haza is vihetjük.

A MANK Grafikai Műhellyel kapcsolatos további információ kérhető:

grafikaimuhely@alkotomuveszet.hu