Megnyitottuk a Kalandozások című Gyulai Líviusz emlékkiállítást

A 20. századi magyar grafika hatvanas években kibontakozó „nagy generációjának” egyik legfőbb képviselője volt Gyulai Líviusz (1937–2021) Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm-rendező. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett alkotónak a páratlanul gazdag életművére fókuszál a Kalandozások című mostnai kiállítás, amely az alkotó főművei mellett számos kuriózumot is bemutat.

Gyulai Líviusz sajátos hangulatú, bravúros technikai tudásról, remek rajzkészségről, nagy műveltségről, összetéveszthetetlen iróniáról számot adó egyedi és sokszorosított grafikai lapjaival, illusztrációival tette ismertté magát itthon és külföldön. Munkáinak különös hangulatát az a stílusbravúr adja, amely bármilyen korszakból is merít, elgondolásaiban új egységet és harmóniát teremt. Sokarcúsága nemcsak a grafikai eljárások professzionális alkalmazásában mutatkozott meg, hanem számos korstílusban való jártasságában is: hibátlanul tudott különféle képi nyelvekkel azonosulni, magabiztosan nyúlt a középkor, a barokk, a rokokó vagy a biedermeier stílustárához, de otthonosan mozgott az akadémikus művészet, a populáris nyomatok és a gyermekrajzok világában is. Kiválóan ismerte a klasszikus sokszorosított grafikai technikák valamennyi eljárását, legyen szó magas-, mély- vagy síknyomásos metódusokról. Bár a hatvanas években kiállított első autonóm munkái rézkarcok voltak, saját hangjára mégis igazán a magasnyomással (fametszet, linóleummetszet) készült munkáiban talált rá. 1975-től megindult rajzfilmes pályafutása, mely a hazai és nemzetközi filmes elismerést is meghozta számára. Filmjeit az egyetemes emberi műveltség, a mitológia és a köznapiság természetes kezelése, nagy igényesség, rajzi tudásának nagyvonalú filmes megjelenítése, mélységes humánum és eredetiség jellemzi. Animációs filmjeihez a forgatókönyveket, történeteket maga írta, melyek önmagukban is önálló műtárgyértékű alkotások.

Az Új Műhely Galéria kiállításán a rendkívül termékeny életpálya ikonikus alkotásaival ismerkedhet meg a látogató, szekciókra bontva tehet kalandozásokat korok, stílusok, technikák között utazva, miközben gazdag válogatást kap a termékeny életpálya minden szakaszából. A kiállítás három pillérét az autonóm grafikai alkotások, a könyvillusztrációk és az animációs filmek, illetve az azokhoz készült eredeti fázisrajzok, figura- és háttértervek adják. Mindez kiegészül azokkal a személyes tárgyakkal, eszközökkel, melyek a különböző technikákat, eljárásokat reprezentálják. A könyvillusztrációk mellett bemutatásra kerülnek azok a kiadványok is, melyekhez az illusztrációk készültek. A látogatói élményt egy-egy grafika kinagyítása, illetve egy-egy animációs film megtekintése fokozza.

A kiállítás 2023. október 8-ig látogatható a galéria nyitvatartási idejében, péntektől-vasárnapig 13:00-18:00 óra között.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow