Megszakítatlan anya – művészlét és anyaság

2023.10.18 12:40:26 | Egyéb kategória

Szülőnek lenni egyet jelent egy folyamatosan feszített lét- és érzelmi állapottal. Nem csak az egyre sűrűsödő családi teendők, de a magas amplitúdójú érzelmek miatt is. A szülői szerep magában hordozza az átélt örömök és a meghozott áldozatok összefonódását.  A megélt érzelmi kontrasztokról már számos társadalmi párbeszéd folyt és az anyaság életkörülményeinek ábrázolása is már évszázadok óta a magasművészeti témák részévé vált. A téma nem szegregált, nem csak idilli jeleneteket ismerhetünk ebből az életszakaszból, hanem megjelenik a kritikai attitűd is a korábbi berögzült hit- és szokásrendszerekkel szemben. De mind a mai napig sok az ítélkezés, a vakfolt, a tabu, és az indokolatlan szégyenérzet. 

A Megszakítatlan anya kiállítás a családi mindennapok kihívásainak gondolatiságából indul ki, de beemel egy egészen speciális szempontot is, mégpedig a művészlét igencsak sajátos helyzetét. A tudatosan megélt anyaság folyamatos jelenléte ebben az esetben kiegészül a művészi életforma kiszámíthatatlanságával. Hiszen egy olyan szakterületről beszélünk, melynek nincs előre kigondolt életpályamodellje. Kiváltképp, ha arra az életszakaszra gondolunk, amikor a vágyott családalapítás, és a karrierút felfuttatása egy időszakra esik. 

Kiállításunkban hat olyan művész műalkotásai láthatóak, akik számára az anyaság és az alkotói lét egyaránt hivatás. Kompozícióikban egyszerre jelennek meg az élethelyzetükből adódó kihívásaik és azok művészi feldolgozásai. Egyéni tapasztalataikból kiindulva pályatársaik közös helyzeteire is reflektálnak. És nem csak az „művészanyákéra”, sok esetben a „művészapákéra” is. Mert jellemzően a “művész foglalkozású” szülők azok, akiknek nincs megszabott munkaideje. Gyakran saját műtermük vagy alkotói közegük sem. Ha mégis van, akkor azt gyakran vonja uralma alá a család is. A konyhaasztalon sokszor nem csak vacsora készül, de ott zajlik a képek alapozása is, és a vásznak esetenként kifestővé avanzsálódnak. A művészként végzett munkafolyamatnak nincs intézményi kerete – nincs sem felettes, sem fix munkaidő. Ezért a művek sem mindig akkor valósulnak meg, amikor a művészt megszállja az ihlet, hanem gyakran akkor jönnek létre, amikor lehetőség adódik rá.

Persze a kihívások kreatív megoldásokat és új témákat, sok esetben pedig újszerű gyakorlatokat is szülnek. Nem csak az életkörülményekben hagynak nyomot, hanem konkrétan a műalkotásokban is. A MANK Galéria terében ilyen specifikus alkotások láthatóak. A tér elrendezése kifejezetten gyermekbarát, és interaktív. A kiállítás minden korosztály számára tartogat lehetőséget az elmélyülésre szellemi, kreatív, és gyakorlati formában is.  

A kiállítás vállaltan kapcsolódik a korábbi években megrendezett anyaság tematikájú tárlatokhoz, melyek hiánypótló módon tettek, és tesznek láthatóvá tabusított, vagy akár társadalmilag feldolgozatlan témákat: 

  • Similar Stories – Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit páros kiállítása, kurátor: Szabó Noémi, The Space Budapest (2023)
  • Jelenlétem evidens – kurátor: Oltai Kata, Deák Erika Galéria (2022)

Célunk, hogy a Megszakítatlan anyaság kiállítás további bővítse a már megkezdett párbeszédet és inspirációt nyújtson további kortársművészeti alkotások létrehozásához. A műalkotások kihangosítják és felerősítik az egyre részletezőbb, személyes tapasztalatokból kiinduló kollektív narratívákat. 


KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:


Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow