Mi a műtárgypiac? – Sajátosságok és érdekességek a művészetek Monopolyjáról

2020.12.23 08:57:40 | ArtTér

A műtárgypiac egy speciális gazdasági szegmens, ami sokak fantáziáját izgatja. Úgy működik, mint egy műalkotás: látjuk, hogy mi történik az előtérben, de sok olyan tényezőt, ami szükséges a megértéshez, csak sejthetük.  Miért gondolják sokan azt, hogy a műtárgypiac egy felfújt lufi, vagy miért tekintik éppen végtelen vadászmezőnek? Cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keresünk választ!

Hihetetlenül népszerűek azok a sztorik és filmjelenetek, amikor valaki a padláson talál egy festményt, majd egy aukció során csillagászati összegekért adja el. Kevés ehhez hasonló értékesítési helyzet van, ami ilyen felokozott figyelmet generál és ennyire ígéretesen kelti a gyors meggazdagodás lehetőségét. Talán a szerencsejáték okoz még ekkora adrenalin-löketet. Ezért is ennyire sejtelmes, és izgalmas mindaz, ami a műtárgypiacról a reflektorfényben látszik. Tulajdonképpen erre a függőségi és vágyakozási reakcióra épül az egész aukciós piac. Tudomány, gazdaság, pszichológia és az a bizonyos plusz: a művészi nagyszerűség működteti ezt a globális rendszert, ami mágnesként vonzza az embereket. Ne feledkezzünk meg azonban arról a szakmai háttérmunkáról sem, mely ezt a világot megteremti, meghatározza az értékképzés tényezőit, ezáltal pedig relevánssá teszi a befektetések és a gyűjtemények létrejöttét.  

Sotheby’s online aukció. Forrás: The Economist, Sotheby’s

Az izgalom tulajdonképpen abban rejlik, hogy a művészeti piac olyan gazdasági modellben működik, amely nemcsak a keresletet és a kínálatot veszi figyelembe, hanem igyekszik megjósolni egy műtárgy aktuális és jövőbeli értékét is. Ezt nevezzük becsértéknek, ami soha nem egy fix összeg. Senki nem tudja forintra pontosan megmondani, hogy egy műalkotás mennyit ér. Annyit, amennyit adnak érte – mondják gyakran a kereskedők. Ehhez hozzá kell tenni az idő tényezőjét is: annyit, amennyit adnak érte, abban az adott pillanatban, amikor elkel. Mert nem biztos, hogy néhány év múlva is olyan sokat, vagy éppen olyan keveset fognak fizetni érte egy következő értékesítési helyzetben. Hasonlít mindez a részvények mozgásához, és függ attól is, hogy a művet képviselő galerista, tanácsadó, műgyűjtő mennyit foglalkozik vele, hol mutatja be, milyen kutatások alá vetik – a tényezőket a végtelenségi sorolhatjuk. Rivaldafény és csillogás látszik tehát kívülről, ám behatóbban megnézve nagyon sokrétű, és igen alapos szaktudás szükséges ahhoz, hogy valaki a műtárgypiac vezető egyéniségévé váljon.

Mindez fokozható azzal, hogy a piac soha nem lesz teljesen átlátható; a magánértékesítési adatok nem állnak rendelkezésre, ezeknek alig felét jelentik be hivatalosan. Amit biztosan tudunk, azok az aukciók adataiból nyert információk, melyek elképesztő árakat produkálnak.

Forrás: Stock Photo

Nézzük meg kicsit közelebbről ezeket a számokat:

A globális művészeti piacot 2018-ban több mint 67 milliárd amerikai dollárra becsülték, szemben az előző évi csaknem 64 milliárddal. Ez a növekedés a globális művészeti értékesítés volumenében is megmutatkozik, amely 2018-ban megközelítőleg 40 millió tranzakciót ért el, szemben az előző évi 39 millió tranzakcióval. Különböző régiókban Észak-Amerikában volt a legnagyobb a világ művészeti piacának részesedése, Európa pedig a második helyet foglalta el.[1] Az artprice.com szakemberei is alátámasztják a tényt, hogy a műtárgypiac egyre növekszik. Felmérésük szerint 2019-ben világszerte legalább 550 000 képzőművészeti tételt értékesítettek aukciók útján, összesen 13,3 milliárd dollár értékben. Ez az eddigi összesített legtöbb képzőművészeti árverési tétel egy év alatt. A magyar aukciós piac összforgalma például 2016-ban meghaladta a 11,5 milliárdos nagyságrendet jutalékok nélkül.[2]

Ami pedig számunkra kiemelten fontos, hogy világszerte megugrott a kelet-európai művészet iránti érdeklődés, és egyre gyakoribbá válnak a magyar művészeket külföldön prezentáló kiállítások, vásári részvételek, ezáltal kiszélesedtek értékesítési lehetőségei is. Ma már a legjelentősebb művészeti világvásárokon is nívós helyen vannak jelen magyar alkotók, ami az egyre professzionálisabban működő galériás világ tevékenységének legfőbb bizonyítéka.

Mitől ennyire értékes egy műtárgy?

Egy műtárgy attól igazán értékes, azért éppen az a „produktum” kap kiváltságos figyelmet, mert mindamellett, hogy egyszeri és megismételhetetlen – még akkor is, ha megpróbálják hamisítani –, úgy működik, mint egy időkapszula. Sűrítve benne vannak az adott kor sajátosságai. Ezek lehetnek olyan magától értetődő dolgok, mint az anyaghasználat, mely régiségek esetében nagyon nagy támpontot jelent meg-, és felbecslésükben. Ezek az alapanyagok önmagukban is értékesek lehetnek, mint például az arany, a bronz, a márvány vagy a pigmentek közül a bíbor vagy az ultramarin, de akár drágakövek, fosszíliák vagy bármi más is hozzátartozhat, amiket egyezményesen értékesnek határozunk meg. Bagatell esetekben akár a műtárgy mérete is beleszámíthat az érték meghatározásába. Értéket képvisel az eljárásmód is, a különféle alkotási technikák, melyek vívmányai szintén korrajzot adhatnak. Az alkotó egyedi látószöge tudósíthat minket társadalmi aktualitásokról, elénk tárhat pillanatnyi állapotokat, és szubjektív megközelítésmódokat is. Ezekből sokat tanulhatunk, mivel kulturális és tudományos vonatkozásai is vannak. És mindig szerepet játszik a személyes kötődésünk is, mely a kizárólagos birtoklás vágyát motiválja. A műtárgypiac az a terület, ahol az impulzusvásárlás akár jövedelmező is lehet. A megérzések gyakran generálnak értéknövekedést, és ezek az intuíciók sokszor elengedhetetlen tényezők is egy új alkotó felfedezésében, vagy egy különleges régiség, egy kuriózum megítélésében.    

Legdrágábban aukción elkelt képek. Balra: Jean-Michel Basquiat Cím nélküli festménye, 1982. Forrás: Sotheby’s
Jobbra: Leonardo da Vinci Salvator Mundi, circa 1500. Forrás: Sotheby’s

Tegyük hozzá, hogy az egyes alkotások alapvető sajátosságai mellett a másik leghangsúlyosabb értékképző tényező a szakmai munka, ami a színfalak mögött folyik. A kutatásokból kiinduló tevékenység, a mű reputációjának kiépítése kiállítások, publikációk által, a proveniencia, azaz a származási helyek feltárása, és további gyűjteményekbe való beépítése. 

Ha pedig megtaláljuk a padláson azt a bizonyos festményt, érdemes tudni, hogy merre indulhatunk el!

Attól függően, hogy milyen típusú műalkotással van dolgunk, többféle irányt vehetünk, és persze sokféle értékesítési mód közül is választhatunk. Napjainkban az online lehetőségek jelentősen megkönnyítik és felgyorsítják a keresést, és persze az eladást is. Először is, érdemes egy jó minőségű fotót készítenünk a tárgyunkról, majd felvenni a kapcsolatot a legnevesebb árverezőházakkal vagy galériákkal. Az itt dolgozó szakemberek rutinos felmérés után többféle lehetőséget tudnak felvázolni. Előfordulhat, hogy kiállítási anyagba építik be, kiajánlhatják meglévő klientúrájuknak, vagy felveszik bizományos árukészletbe, a legizgalmasabb esetben pedig aukcióra is felvehetik. Lehetőségünk van online értékesítőfelületek használatára is, de először mindenképpen kérjük ki szakember véleményét! Az igazi ritkaságok ugyanis egy árverés során érhetik el a legmagasabb árakat. Ott összpontosul az a nagyfokú izgalom, ahol versenyhelyzet alakulhat ki, melyben nagy szerepet játszanak az anyagi lehetőségen túl a gyors döntőképesség, a műismeret, vagy éppen a személyes intuíciók. Ezt a szituációt érdemes legalább egyszer mindenkinek megnézni!     

Ifj. David Tenniers Leopold Wilhelm osztrák főherceg és a művész a brüsszeli főhercegi képgalériában, 1651. Forrás: Wikipédia

Ha érdekel, hogy kik a kortárs művészeti szcéna igazi nagyágyúi – művészek, gyűjtők, kereskedők és más szakemberek közül – mindenképpen nézd meg a Senki többet című 2018-as dokumentumfilmet. Lesz mire rácsodálkozni!

Írta: Sipos Tünde művészettörténész


[1] https://www.statista.com/topics/1119/art-market/

[2] műtárgy.com statisztikája alapján

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds