Műterembejáró / Nagy Judit műtermében

2021.01.14 09:00:03 | ArtTér

Műterembejáró 4. rész

A MANK képes interjúsorozattal hozza közelebb a kortárs alkotóművészek mindennapjait. Műterembejáró címmel a művészeket saját alkotói közegükben mutatjuk be, ami sok esetben az otthonuk, lakóterük is. A sorozat negyedik részében Nagy Judit Munkácsy Mihály-díjas kárpitművész mutatja be, ő hogyan is dolgozik.

Mit jelent egy saját műterem az ön számára?

Nagy Judit: Őszintén szólva, ezen még soha nem gondolkodtam, ugyanis nekem még soha nem volt úgynevezett ,,saját műtermem”. Már főiskolás koromban is, de azóta egyfolytában a férjemmel, Molnár Gyula grafikusművésszel, a MOME egyetemi tanárával egy légtérben, egy polgári lakás legnagyobb szobájában dolgozom. Persze, ez nem egy kis méretű helyiség – így nem sértjük egymás auráját, egymásnak háttal éljük az életünket, tiszteletben tartva a másik territóriumát. A szövőszékem hatalmas, szinte térelválasztó fal, ha bebújok mögé, akkor saját birodalmam van, láthatatlan vagyok, csak a lábítók monotón puffogása hallható.

Van példaképe?

N.J.: Ó, persze, rengeteg példaképem van, neves és névtelen alkotók, akik minden eddig ismert kultúrában szőttek, fontak, hímeztek textileket, amelyek jelen vannak a születéstől a halálig. Mivel engem a falikárpitok és a hímzések hoztak mindig igazán lázba, hiszen magam is ezekre a technikákra tettem föl az életemet, lenyűgöznek a kopt, a perui, az inka szövések, a főleg francia, középkori falikárpitok (a szerzőik jószerével ismeretlenek), Raffaelló óriás méretű bibliai tárgyú megszőtt művei a Vatikán megrendelésére, a bayeux-i hímzett kárpit (a csodálatos képregény), Picasso megszőtt festményei, Rippl-Rónai hímzett textilképei és Széchenyi Lenke csodavilága, aki nemrég még kortárs volt, egyben anyai barátnő.

De a legfontosabb példaképeim a szüleim.

Mikor vásárolták meg az első műtárgyát?

N.J.: Az első műtárgyamat rögtön a főiskola elvégzése után, huszonhárom éves koromban vásárolták meg, amivel részt vettem 1978-ban a szombathelyi V. Fal- és Tértextil Biennálén. Fődíjat kaptam erre a munkámra. Madarat lehetett volna velem forgatni, el sem tudtam volna képzelni, hogy ami nekem öröm és szórakozás, azt komolyan veszi valaki, és fizet is érte!

Mit javasolna fiatalkori önmagának a szakmával kapcsolatban?

N.J.: Hogy nem szabad mindent mellre szívni, az érzékeny lélek legyen elrejtett magánügy. A külvilág úgy sem érti, hogy valaki mitől művész, miért lett az, és mit is jelent annak lenni. Az első, hogy föl kell húzni a jogos önvédelmi bástyákat, hogy ne tolakodjon be a zaj, a ricsaj, a féltékenység, a pletyka. A külvilág úgyis átitat bennünket ilyen-olyan dolgokkal, de aztán leülepedik minden, és áttranszformálódik bennünk lelki közlendőkké a jelen valóságáról. A szorgalom, a tehetség előbb-utóbb utat tör magának, nem kell erőszakkal sietteti a dolgokat. Ne siess! Ne kapkodj! Légy türelmes, szorgalmas és szerény.

Mit gondol arról, hogy művészként nem ciki éhen halni?

N.J.: Éhen halni mindenkinek, mindenkor ciki. Egy művész különösen ki van téve ilyesminek. Ám, ha ,,benne van” valaki a szakmában, egy szakmai közegben, akkor nem is olyan könnyű éhen halni. Persze, ez nagyon bonyolult dolgok együttállása, erről oldalakat lehetne írni. Ahhoz, hogy ne haljunk éhen, sok minden kell. Elsősorban szerencse, aztán véletlenek sora, sok lemondás, reménység, támogatók, jóakarók, barátok, bizalmasok, alkalmak és hit.

Mi a fontosabb: egy jó kiállítás vagy egy jókor jött vásárlás?

N.J.: A két dolog nem zárja ki egymást: együtt léteznek, egymást erősítik. Egy jó helyen, jó időben, jó alkalomra tervezett kiállítás – még ha a dolgok véletlenül is jönnek a legjobban össze – erkölcsi és anyagi értelemben is siker lehet. A kiállítás egy stáció, összegezés, megméretés. Önmagunknak is és a külvilágnak is. Egy kiállítás visszhangja eldöntheti akár a művész további sorsát.

Hogy látja, mennyire fontos az önérvényesítés ebben a szakmában?

N.J.: Hát, igen, az önérvényesítés. Ezt nem lehet sem tanulni, sem tanítani. A legjobb és legszerencsésebb, ha ez valakivel együtt születik. Persze nagyon is fontos lenne, hogy minden művészben csak a szikrája is mutatkozzon. Nagy hendikep, ha valaki nem ilyen alkatú. Szerencsére vannak kritikusok, szakemberek, intézmények, akiknek óriási a felelősségük ez ügyben, és mindig léteznek művészeteket kedvelő, jószándékú ,,civilek”, akik rengeteg biztatást, támogatást, segítséget tudnak adni az önérvényesítés hiányában szenvedő és ezért méltatlanul árnyékba kényszerült alkotóknak.

Mi az, amit másként tett volna a művészeti pályájával kapcsolatban?

N.J.: Az a gyanúm, hogy mindent ugyanúgy csináltam volna. Persze én nem tudom megítélni, hogy az jó volt-e vagy rossz. Amit sajnálok, hogy nem voltam nyitottabb, nem mozogtam többet az emberek között. Mivel a szakmám töltötte ki a teljes életemet, be is zártam magamat bizonyos értelemben. Most már látom, hogyha valaki túl sokat van egyedül, az visszaüt, nehezen mozgok az emberek között. Nem utaztam ki a külföldi kiállításaimra, meghívásokat mondtam vissza – mindig sajnáltam ilyesmire fecsérelni az időt –, de az igazság mégiscsak az, hogy féltem kimozdulni a komfortzónámból. Nem vigyáztam eléggé magamra, a pihenés sem érdekelt soha – egyszóval túl sok falat húztam magam köré.

Emlékszik a saját kedvenc kiállítására?

N.J.: Minden kiállítás kedvenc, amikor készülünk rá. Főleg az én műfajomban, hiszen egy-egy mű akár évekig is szövődhet. Hiába nagy az életművem, korszakok kerültek külföldön megvásárlásra, az itthoniak közül sok ismeretlen magántulajdonban van (főleg azok, amelyeket galériák adtak el), vagy középületekben betapétázva, mozdíthatatlanul az architektúra részei (Benczúr utcai Postás Palota). A legszomorúbb története egy négy négyzetméteres kárpitomnak van, egy tournai kiállítás megnyitóján ellopták.

De talán, ha mégis választhatok, akkor két kiállítást említenék. Tizenöt évig szőttem a tíz egyforma méretű darabból álló nagyléptékű Predestinatió című sorozatomat, amelynek minden darabja egyben önálló mű is. Ötvenéves koromban kezdtem el szőni, reménykedve, hogy be is tudom fejezni. A műegyüttes egy témakörre, a Tízparancsolat eszmeiségére épül, csak három szín és állandó motívumok használatával. 2017-ben a Budai Várnegyedben lévő De la Motte-Beer-Palotában nyílt Palotakárpitok című kiállításomon – más megszőtt gobelinjeimmel együtt – a sorozat kilenc darabja szerepelt még, de 2018-ban a Fészek Galéria szikár terében rendezett kiállításon már a teljes, tíz darabból álló sorozat állt a falon. Ez a tizenöt év, azt hiszem, hogy a munkásságom ,,görög tüze”. A sorozat hat darabja most a budai Várban az egykori karmelita kolostor egyik miniszterelnöki nemzetközi tárgyalótermének falait díszíti.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds