Műterembejáró / Pető Hunor műtermében jártunk

2020.11.19 14:39:28 | ArtTér

Műterembejáró 1. rész

A MANK új, képes interjúsorozattal hozza közelebb a kortárs alkotóművészek mindennapjait. Műterembejáró címmel a művészeket saját alkotói közegükben mutatjuk be, ami sok esetben az otthonuk, lakóterük is. A sorozat első részében Pető Hunor enged bepillantani a műtermébe. 

Mit jelent egy saját műterem az Ön számára?

Pető Hunor: A szakmámból kifolyólag létfeltétel, a saját, vagyis a tulajdonjogi részt most félretenném, a lényeg inkább az, hogy legyen huzamosabb időre egy olyan hely, ahol semmi másra nem kell gondoljak, csak a kijelentéseim, a saját kijelentéseim megfogalmazására. Ebben látom a saját értelmét, nem a tulajdonjogban. Kell létezzen mindig a hely, a zóna, amiből kizárhatom a hétköznapi konvencionalizmust, ahol másképpen takarítok, porszívózok, mint a lakásban. Az elhelyezett, vagy esetleg ideiglenesen ottfelejtett tárgyak mind az alkotói folyamat részei, még akkor is, ha ténylegesen nem vesznek részt az aktuális mű létrehozásában. Jelenleg a MANK jóvoltából egy önkormányzati műteremlakást bérlek, ami nagyon megfelel a fent leírtaknak, ráadásul a műterem és a lakótér között nincs távolság, bármikor folytathatom az elkezdett gondolatot anélkül, hogy utaznom kellene. Ezt fantasztikus dolognak tartom, hogy a hitvesi ágy és a szobrászállvány között csupán tizenöt méter távolság van.

Van példaképe?

P.H.: Minden nap új példaképpel ébredek, a szemem előtt mindig egy új, aktuális példakép lebeg, ami a hangulattól és az emlékképektől függ. Érdekes módon ezek az úgynevezett példaképek a műtárgykészítés folyamán párbeszédbe elegyednek velem, folyamatosan tesznek fel kérdéseket a készülő munkával kapcsolatban. Sokszor zavarnak is. Zenét ritkán szoktam hallgatni munka közben, mert úgy érzem, eltereli a figyelmemet az állandó gyötrődésről. A viszonylagos csendben mindig megszólalnak ezek a példaképek, nevezhetném őket antagonistáknak is, hiszen a nyilvánossággal való párbeszéd negatív előzményét vetítik rám sokszor. Nagyon kritikusak. Az egyik, a tiszta esztétikumban, minimalista formavilággal megáldva állandóan a barokkos girlandjaimat kommentálja, a másik, aki nagyon konceptualista, az elburjánzott, a formai szépségeket nem megvető magatartásomat ellenzi, az expresszionista szobrász, festő a formák visszafogottságát találja kivetnivalónak, a máig barna ragasztószalaggal dolgozó aktivista művész meg hiányolja a társadalmi aktivizmusomat és egyben felszólít, hogy hevesebben és egyértelműbben fogalmazzak a társadalmi kritikát illetően.

Mikor vásárolták meg az első műtárgyát?

P.H.: A műtárgybizniszbe már tizenkét évesen belecsöppentem, amikor Baróton, szülővárosomban Csomor Jani bácsi megrendelt tőlem egy tájképet 500 lejért. A feladatot akkor a legjobb tudásom szerint teljesítettem, Jani bácsi ovációval fogadta az olajképet, úgy éreztem, tetszik neki, talán többet is kérhettem volna érte. Pár héttel később megtudtam, hogy 300 lejért árulta a piacon, azóta sem tudom, sikerült-e neki túladnia rajta. Hát így kezdődött nálam a határtalan műtárgyvásárlási akció.

Mit javasolna fiatalkori önmagának a szakmával kapcsolatban?

P.H.: Nem tudom, mert abból lettem végül is ilyen, ami fiatalkoromban voltam, és ha változtatni akarnék ezen, ha visszaléphetnék az időben, és valahogy jobban, másképp csinálnám, akkor elképzelhető, hogy még ez sem lenne, még tanácsot sem tudnék adni magamnak.

Mit gondol arról, hogy művészként nem ciki éhen halni?

P.H.: Ez a kérdés kissé irreleváns, nem tudok olyan művészről, aki éhen halt volna napjainkban. Az, hogy ciki lenne esetleg az éhenhalás, azt nem gondolom, de a művészettől nem feltétlenül kell éhen halni. Ugyan nem pótolhatja a szükséges napi bevitelt a művészet, viszont sokszor érzem azt, hogy gyilkolni tud. Az ízléstelenség sokszor öl. Főleg, ha egy ideológia is van mögötte. De mikor nincs?

Mi a fontosabb: egy jó kiállítás vagy egy jókor jött vásárlás?

P.H.: Ha a kérdést jól értem, akkor el van különítve benne a szakmai siker és az anyagi érték. Én ezt nem tenném, hiszen egy sikeres kiállítás nem zárja ki a műtárgyvásárlási lehetőséget. Persze nem rossz, ha az esetleges szomorú anyagköltségen túl jut még valami szalonnára is. Ha a műteremből vásárol valaki egy olyan művet, ami még nem volt kiállítva, akkor egyéni megegyezésen alapul, hogy kölcsönadja-e azt egy kiállítás erejéig a vásárló, vagy sem. A nagy szakmai sikerű egyéni kiállítás kapcsán meg azt kell mondjam, hogy az egész egy mű, egy szimfónia. Ha csak a részleteit vásárolják meg, akkor is működik szakmailag az egész, hiszen az egyes részek is tartalmazzák valamilyen formában az egészet. Érdekes a helyzet egy environmentnél vagy installációnál. Ezeket általában nem tudja a műgyűjtő a nappalijába, esetleg a hálószobájába kiállítani – ez esetben majdnem elkülöníthetnénk a kérdésben kettéválasztott szakmai és anyagi sikert, ugyanakkor ilyenkor kell a közgyűjtemény fogalmára gondolnunk.

Hogy látja, mennyire fontos az önérvényesítés ebben a szakmában?

P.H.: Mindig fontos volt az önmenedzselés a művészetben, ez egyáltalán nem mai téma. Az, hogy segítő eszközök vannak kéznél kurátorok személyében, az nagyon jó dolog, egyben behatároló is. Mint a pénzügyi szaktanácsadók, úgy működnek. Szerintem, ami kiút a segédeszköz használatából, az a társaság. Az önmenedzselés talán legjobb formája a szakmai társaságokban rejlik. Az ilyen társaságban a kurátori, a menedzselési és a művészeti feladatok szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Mi az, amit másként tett volna a művészeti pályájával kapcsolatban?

P.H.: Voltak a pályám alatt kételyeim, melyek még mindig bennem élnek. Voltak alkalmak, amikor fölösleges volt a bizonytalanság, bár utólag ez is átértékelődik. Valószínű, hogy erősebben kellett volna a kételyeimet propagálnom adott pillanatban, így most még jobban tudnék támaszkodni a múltbéli kétségeimre.

Emlékszik a saját kedvenc kiállítására?

P.H.: Szinte mindegyik a kedvencem saját eddigi kiállításaim közül, csak más-más formában. De mások kiállításai is lehetnek a kedvenceim. Egyszer ötvöztem ezt a kettőt, a Legjobb – Legrosszabb című kiállításomon, a Parthenón Fríz Teremben 2011-ben, ahol az elmúlt időszak fontosabb kiállításait soroltam fel két egymással szembenálló felületen. Az egyiken a szalagcím az volt, hogy az elmúlt időszak legjobb kiállításai, a másikon az elmúlt időszak legrosszabb kiállításai. A vicces a dologban az, hogy a névsor azonos volt mindkettőn, ugyanazon nevek, kiállítások szerepeltek a jó és a rossz oldalon is. A nagy kérdés ilyenkor az, hogy hol és melyik oldalon vagyunk most mi?

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds