Napról Napra / A MAOE Iparművészeti Tagozatának digitális kiállítása

2021.01.13 14:34:11 | Egyéb kategória

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Iparművészeti Tagozata immár hetedik alkalommal invitálja a látogatókat iparművészeti kiállítására, amely idén rendhagyó módon digitálisan lesz megtekinthető. A Napról Napra címet viselő kiállítás az iparművészet ötleti és technikai sokszínűségéről tanúskodik. A digitális kiállítótér 2021. január 13-tól várja a látogatókat.

Az iparművészet sokféle szakágát képviselik a kiállító művészek, akik mindennapjait áthatja az alkotás. A tárlat címe is a napról napra átéléssel végzett alkotásra reflektál. Erről a kitartó, mindennapi alkotó tevékenységről, a teremtő munkát felértékelő és egyben mérlegre tevő élethelyzetről.

A tárlaton a kortárs iparművészet jeles alkotóinak olyan magas színvonalú műveivel, műegyütteseivel találkozhatnak, mint a grafika-, textil- és ötvösalkotások. A vírushelyzetre való tekintettel a kiállítás online tekinthető meg, miközben nyomtatott katalógus is készül belőle magyar és angol nyelven. 

„A 2020-ban készült művek többsége a megbénult szituációt tükrözi. A tervezés, a fantázia, a kreativitás időszaka ez. Most bármit kitalálhatunk, kivitelezhetünk, módosíthatunk, nem sürget az idő. Az összemosódott napok egy hosszú alkotási folyamatot eredményezhetnek. Éljünk a karantén adta lehetőségekkel! Dolgozzunk azzal, amink van! Fejezzük be azt, amit már rég elkezdtünk, folytassuk a félbe maradt alkotásokat, inspirálódjunk a megélt eseményekből, félelmeinkből!” –  foglalta össze Lencsés Ida Ferenczy-díjas kárpitművész, aki a kiállítás kurátora és az egyik kiállító művésze is. 

A kiállítás nyitó szövegét D. Udvary Ildikó művészettörténész írta, aki úgy véli, a pandémia által ránk kényszerített bezártság mindenkit másként érintett, míg a művészek számára az új élethelyzet alkalmat is adott a belső életre, önmaguk jobban megismerésére. „Ez lehetőséget nyújtott új alkotások átgondolására vagy a már régóta dédelgetett, de mindig félretett tervek megvalósítására. A kiállítás anyagát áttekintve az ihlettett pillanat ebben a helyzetben sem kerülte el az alkotókat. Sőt, talán épp ez a feszültség adott lendületet új gondolatok, technikák, formák létrehozására” –tette hozzá.

A tárlat 2021. január 13. és február 14. között tekinthető meg online, a www.alkotomuveszet.hu oldalon.

A kiállítás kurátora

Lencsés Ida

Ferenczy-díjas kárpitművész,

a MAOE Iparművészeti Választmány vezetőségének elnöke

Kiállító művészek

ATTALAI ZITA textilművész, FODOR GYÖRGYI SZERÉNA fotóművész, GSPANN ZSUZSA textilművész, JERMAKOV KATALIN ötvösművész, KÁLDOR KATA grafikusművész, KOCSOR ESZTER SÁRA ötvösművész, LENCSÉS IDA kárpitművész, LŐRINCZ ATTILA grafikusművész, RÉKASY BÁLINT ötvösművész, SÁNDOR ESZTER textilművész, STOMFAI KRISZTINA ötvösművész, SZABÓ VERONA textilművész, SZALMA ÁGNES textilművész, TÓTH TAMÁS grafikusművész

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow