Nézz, rajzolj, kalandozz! Színes művészeti kiadványok gyermekeknek

2022.01.20 12:54:05 | ArtTér

Hogyan adható át az alkotás felszabadító érzése, ha látszólag minden a passzív képnézésre ösztönöz? Összeállításunkban három olyan interaktív, magával ragadó művészeti könyvet mutatunk, mely alkotásra, felfedezésre és aktív kikapcsolódásra hívja a gyermekeket. De ne csodálkozzunk, ha néhány oldal után a szülők is ceruzát ragadnak!

A képek története gyerekeknek

Ha a világ egyik leghíresebb kortárs festője arra vállalkozik, hogy szórakoztató módon fejtse fel a világ leghíresebb képeinek történetét, akkor a siker borítékolva van. Egy igazi sztárművész bírja beszédre azokat a műalkotásokat, melyek előtt a legnépszerűbb múzeumokban kígyózó sorok állnak. Ha valaki, hát David Hockney tudja, hogyan kell ráirányítani a figyelmet az érdekességekre!

Mivel az ősemberek barlangrajzait legtöbben a tabletünk képernyőjén keresztül fedezzük fel, a néző klasszikus pozíciójának megváltozása napjainkban már kódolva van. Már nemcsak a falakon nézünk képeket, hanem az utcán, a képernyőkön, sőt álmunkban is. Képekben gondolkodunk, és képekben tanulunk, és azt is hangoztatjuk, hogy vizuális típusok vagyunk. De aközött, hogy nézünk, vagy látunk valamit, óriási különbség van. David Hockney festőművész és Martin Grayford műkritikus beszélgetései során a látás és az értés összefüggéseit kutatják. Gondolataik beindítják a szem és a fantázia motorjait.

Ez a könyv nem egy lexikon, és nem eszköze a frontális előadásoknak. Sokkal inkább egy összefűzött párbeszéd, amit a szerzők egyszerre folytatnak egymással és a kíváncsi olvasóval. Ennek során nem csak magasművészetről, hanem telefonos fotókról, Disney-grafikákról és plakátokról is szó esik, hiszen ezek is meghatározó tényezői napjaink vizuális kultúrájának.

 „A képek története a barlangokban kezdődik és jelen pillanatban egy iPaden végződik” – mondja Hockney, mivel a kiadványban az online képek és a jövő képalkotásainak futurisztikus lehetőségei is szerepet kapnak a Mona Lisa vagy az Arnolfini házaspár mellett. Ezért a könyvet a kütyüzős gyerekek is lelkesen fogják lapozni, sőt az okos eszközök segíthetnek még tágabb perspektívát nyithatnak a művészetek felé. 

A könyv lapozgatása közben David Hockney – aki nem mellesleg a kiadvány megjelenésekor vezette az élő festők eladási rekordját – személyes szempontrendszerén túl életművének jelentős mozzanataiba is betekintést enged. Mintha a műtermében mutogatná legfontosabb képeit, melyek között sok olajfestmény is látható, de a legújabbak már a telefonján vagy saját tabletjén készültek.  

Az illusztrátor Rose Blake rajzai pedig otthonossá teszi a művészetek világát, melyet némi humorral is gazdagít.

Képet alkotni annyi, mint nyomot hagyni. A képek története gyerekeknek című kiadvány ebben az értelemben képként működik – garantáltan jó benyomást kelt! Érdemes nézegetni!

David Hockney–Martin Grayford–Rose Blake: A képek története gyerekeknek

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft., 2020.

Mindenki tud rajzolni

Az alkotás szabadsága élhető át, és ölt testet ebben a különleges foglalkoztatókönyvben. Csak egy ceruza és lazaság kell ahhoz, hogy bekapcsolódjunk a rajzolásba, amire mindannyian képesek vagyunk! Ahogy az éneklés vagy az úszás megtanulható, úgy a képalkotás is megfelelő gyakorlás során elsajátítható. A könyv használata azonban nem a görcsös szintugrást erőlteti, hanem jó kedvvel hív egy fantáziadús mesevilágba, ahol mindenki szabadjára engedheti a képzeletét. Itt színezés közben nyugodtan ki lehet lépni a vonalból, mert ezzel új szempontokkal fog gazdagodni a rajzolt kép. De bátran lehet plusz belső és külső szerveket, testrészeket is ragasztani az egyes előrajzolt figurákhoz, mert ezekből további mellékszálak szövődnek majd.

Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa activity bookja úgy fejleszt, hogy közben teljesen kikapcsol és szórakoztat. Nem utolsó sorban pedig az önbizalmat is fejleszti. Robotok, állatok, városok és dínók szerethető lényei népesítik be a lapokat, és kalandoznak velünk egy művészeti igényű, közvetlen hangvételű és inspiráló világban. Cicu, Buborék, Alba hercegnő és a labirintusszörny vezetik ceruzánk hegyét, mely eszköznél több nem is kell az önfeledt alkotáshoz. A feladatok között többek között színező, képkiegészítő, képkereső és szabadrajzos részletek is helyet kaptak.

Közel kétszáz oldalon keresztül élvezhetjük a kép- és történetalkotás varázsát, melyek akár utazás közben, a strandon, esős időben vagy lazításképpen, akár a házi feladat megírása közben, hosszú távon is elkísérhetik a művészpalántákat.

A kiadvány tíz éve jelent meg először, és jelentős nemzetközi sikereket is elért már: angol, francia, japán és görög nyelvre is lefordították, valamint kapható a Louvre könyvesboltjában is. Számos hazai és külföldi workshopon, gyermekek ezrei kapcsolódtak be a közös rajzolásba az elmúlt évek során. A feladatok összeállításában pedig a képzőművészeken kívül fejlesztőpedagógusok is dolgoztak, így öt témakörben mélyülhetnek el a gyerekek: alak- és háttérdifferenciálás, évszakok, párkeresés, jobb és bal, kör-, négyzet- és háromszögrajzolás.

A szerzők mottója szerint a kiadvány egyrészt olyan gyerekeknek készült, akik szeretnek rajzolni, másrészt olyanoknak, akik pedig még nem szeretnek. Már akár a 3, sőt még a 14 éves korosztály is lefoglalható az egyes feladatokkal, de azon sem kell csodálkozni, ha mi magunk is kedvet kapunk egy kis rajzolgatáshoz.

Ilyen, amikor két vagány kortárs művész közös alkotásra hív! Érdemes kipróbálni!

Barabás Zsófi–Moizer Zsuzsanna: Mindenki tud rajzolni

Kiadó: SCOLAR KIADÓ KFT., 2021.

Kalandozás Pemzlivel – Magyarország képekben és rímekben

Pemzli egy cserfes művészetrajongó. Verseket és festményeket gyűjtött ahhoz, hogy Magyarország neves városait bemutassa a gyermekek számára.

A komplex kiadványban verseket, dalszövegeket és különféle irodalmi idézeteket olvashatunk magyar településeinkről, melyekben híres íróinknak az egyes emblematikus helyszínekhez fűződő érzései, és emlékei elevenednek meg. Nem mellesleg láthatjuk, hogy sokszor a szerzők is képekben gondolkodnak.

A szövegrészletekhez pedig modern és kortársművészeti képanyag is társul, melyben a városok híres épületei, hangulatai és helyszínei jelennek meg. A könyv különlegessége, hogy külön elválasztó kartonlapokon a képanyaghoz társuló interaktív feladatok is párosulnak. Ezek között rajzos, térbeli és társas, kézműves alkotásra inspiráló játékok kaptak helyet.

Az összművészeti tematikájú könyv kerettörténete szerint Pemzlit teljesen lenyűgözi, hogy azokból a dolgokból, amelyeket mi is nap mint nap látunk, hallunk, értünk, milyen érdekességeket varázsolnak a művészek. Amióta megrajzolták, azóta rajong mindenféle művészeti ágért, ezért minden művésznek segít, akinek csak tud! Cserébe ők minden részletbe beavatták, minden apró fogást, kulisszatitkot elmeséltek. Viszont történt egy kis baleset… Legutóbb annyira belefeledkezett egy festménybe, annyira közel hajolt, hogy beesett a képvilágba. Azóta sajnos csak síkban tud közlekedni, csak a képekben tud járni-kelni. Bár rettenetesen élvezi ezt a világot, azért hiányzik a háromdimenziós élet. A művészeti kalandok iránt érdeklődő gyermek segítségét kéri, hogy ismét a térbe kerülhessen! Mivel a könyv lapjai által a műalkotások is kilépnek a háromdimenziós világba, így nem lesz nehéz Pemzlinek sem átjutni a térkapun.

Sipos Tünde–Tardy Anna: Kalandozás Pemzlivel – Magyarország képekben és rímekben

Kiadó: MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., 2020.

Írta: Sipos Tünde

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds