Online fotóművészeti kiállítást nyit a MANK

2021.05.12 18:30:00 | Egyéb kategória

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának Szürreál és absztrakt – zsebben hordott művészet címmel nyílik online kiállítása a MANK honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon. A tárlat 2021. május 12-én 18 órakor nyílik meg, az esemény pedig élőben követhető a MANK Facebook-oldalán.

A telefonnal készült fényképeket felvonultató színvonalas tárlat a MANK májusi online kampányába illeszkedik, ebben a hónapban ugyanis a fotóművészet kerül a középpontba. Számos online művészeti ismeretterjesztő cikk, interjú és podcast mellett a legújabb fotóművészeti munkákkal is megismerkedhet így a közönség.

Hupján Attila, a MAOE Fotóművészeti Tagozat elnöke, a kiállítás kurátora és Borbély László, a MANK ügyvezető igazgatója

„Szürreál és absztrakt. Két egyértelműen nem összehasonítható, de mégis (egy tárlat erejéig biztosan) rokonítható művészeti irányzat. Ha még hozzátesszük azt, hogy mobiltelefonos képalkotás, akkor sem gyaníthatóan e kifejezés ugrik be először, amikor a fotográfia egyre népszerűbb, új ágára gondolunk. Az eszköz, a mobiltelefon mindannyiunk zsebében ott lapul. Szinte majd mindenki készít képeket is vele, hisz mindig velünk van. A közösségi oldalakon megjelenő képek egyre nagyobb arányban készülnek mobiltelefonokkal. Mégis mi az, amit egy ilyen tárlaton meg tudunk mutatni a világnak?  Leginkább önmagunkat, a saját gondolatainkat a szürreális és absztrakt világról. Minden alkotás egyfajta tükör, tükre megalkotója téma iránti megközelítésének. Huszonhét alkotó, negyvenkét képe legalább ennyi megfejtést takar” – mondta el a kiállításról Hupján Attila kurátor, a MAOE Fotóművészeti Tagozatának elnöke.

A kiállítás tematikája csak első pillantásra tűnik távolinak vagy nehezen megközelíthetőnek a zsebünkben hordott kis eszközökkel. „Az igazság az, hogy pont az a tulajdonsága, hogy mindig kéznél van, az teszi alkalmassá arra is, hogy a direkt vagy indirekt gondolatainkat azonnal, képi formában próbáljuk megvalósítani. Bárhol és bármikor. Ha 10-15 évvel ezelőtt erre gondolunk, akár az is eszünkbe juthatott volna: ez olyan szürreális és (vagy) absztrakt. Mi azonban a most pillanatait éljük meg. Mindannyian másként, más gondolatokkal, más reakciókkal, és pont ez a különbözőség lesz az, ami e tárlatot izgalmassá teszi” – tette hozzá a kurátor.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának célkitűzése, hogy megossza a közönséggel azt az alkotói sokszínűségét, amelyet a fotográfia különböző területeiről érkező művészeik mutatnak fel. A Fotóművészeti Tagozat a kiállítás tematikája mentén szeretne egységes alkotói közösségként megjelenni, miközben művészei egyéni látásmódja is teret kap.

Kiállító művészek: A. Fehér Vera, Aknay Tibor, Berényi Gyula, Budavári Csaba, Chochol Károly, Cserkuti György, Csordás Gábor, Deim Balázs, Dobóczky Zsolt, Dozvald János, Fekete Zoltán, Gábor Béla, Gál András, Hegyi Zsolt, Hupján Attila, Kerekes Zsuzsa, Láng-Miticzky András, Mike Tamás, Murvai Ervin, Pfliegel Bálint, Soltész Boglárka, Seres Géza, Siklós Péter, Sziráczki György, Tobischka Gabriella, Vajda János, Zsila Sándor

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow