Ösztöndíj pályázatok

2013.12.21 13:45:55 | Uncategorised

2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma 12 állami ösztöndíj pályázatot hirdetett meg, amelyből négynél a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a teljes szakmai és pénzügyi lebonyolító, nyolc esetében pedig külsős szakmai intézmény lebonyolítása mellett, mint pénzügyi lebonyolító vesz részt.

Szakmai lebonyolító:

  1.  Meghirdeti és kezeli az ösztöndíj pályázatokat. Gondoskodik az EMMI által felkért kuratórium összehívásáról és azok működéséről a pályázók kiválasztásánál. Gondoskodik ezt követően a pályázók és az ösztöndíjasok kiértesítéséről.
  2. Értesíti az ösztöndíjasokat a szakmai beszámoló időpontjáról, bekéri az ösztöndíjasoktól az ösztöndíj pályázatukban vállalt éves tevékenységükhöz kapcsolódó beszámolót („ösztöndíjas időszak művészi teljesítménye”: írásos beszámoló, portfólió és kész művek). Gondoskodik a beszámoló kuratórium összehívásáról és a kuratórium döntését eljuttatja az ösztöndíjasokhoz.
  3. Kapcsolattartó az EMMI-vel (adat- és információszolgáltatás).

Pénzügyi lebonyolító:

  1. Szerződést köt az ösztöndíjasokkal, kurátorokkal és szakmai lebonyolító intézményekkel.
  2. Teljesíti az ösztöndíj pályázathoz kapcsolódó pénzügyi kifizetéseket az ösztöndíjasok, a kurátorok és szakmai lebonyolítók felé.

A 2014. évi ösztöndíj pályázatok átadó, a 2013. évi ösztöndíj pályázatok záró rendezvényének feltételei a pályázati rendszer időkorlátainak figyelembevételével:

  • A pályázat-felhívás közzétételét követően 30 nap áll rendelkezésre a pályázat beadására.
  • A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, a szakmai lebonyolító által működtetett szakértői kuratórium bírálja el a pályázat beadási határidejétől számított 15 napon belül.
  • A szakmai lebonyolító az eredményről a döntést követő 15 napon belül valamennyi pályázót értesít és a nyertes pályázók névsorát honlapon közzéteszi (ez a rendezvényen is megvalósulhat).
  • A kiírás és a tervezett rendezvény között min 60 naptári nap szükséges.
  • 2014. áprilisában akkor lehet megtartani a MANK ösztöndíj pályázatok átadó és záró rendezvényét, az „Összművészeti Fesztivált”, ha a Támogatói szerződés megkötése a forrás biztosítására 2014. január 31-ig megtörténik a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft-vel.

MANK által szakmai és pénzügyi lebonyolítással kezelt pályázatok

1) Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj (alapítva: 1955.).
Az ösztöndíjra fiatal festő-, grafikus-, szobrász-, és intermédiaművészek jelentkezhettek, akik önálló tevékenységet tudnak felmutatni. 2013-ban 167 pályázóból, 26-an nyerték el az ösztöndíjat.

2) Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj (alapítva: 1991.).
Fiatal művészettörténészek és műkritikusok részére kiírt ösztöndíj. 2013-ban 7 ösztöndíjas helyre 24 pályázó jelentkezett.

3) Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj (alapítva 1987.).
Fiatal kézművesek, iparművészek részére kiírt ösztöndíj, akik önálló tevékenységet tudnak felmutatni. 2013-ban 10 ösztöndíjas helyre 53 pályázó jelentkezett.

4) Pécsi József fotográfusi ösztöndíj (alapítva: 1991.).
Fiatal alkotó fotográfusok részére kiírt ösztöndíj. 2013-ban 10 ösztöndíjas helyre 46 pályázó jelentkezett.

MANK által pénzügyi lebonyolítással kezelt pályázatok

1)    Babits Mihály műfordítói ösztöndíj
Fiatal műfordítók részére kiírt ösztöndíj, akik szépirodalmi (próza, líra, színmű), kritikai, szociográfiai vagy bölcseleti művek magyar nyelvre történő műfordítói munkájukhoz kérnek támogatást. A pályázat szakmai lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum. 2013-ban 10 ösztöndíjas helyre 52 pályázó jelentkezett.

2)    Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj
Fiatal, hangszeres és énekes szólisták részére kiírt pályázat. A pályázat szakmai lebonyolítója a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. 2013-ban 21 pályázó közül 5 teljes, 8 megosztott ösztöndíj született.

3)    Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj
Fiatal előadó-, alkotóművészek, valamint tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel foglalkozók részére kiírt ösztöndíj. A pályázat szakmai lebonyolítója a Nemzeti Táncszínház. 2013-ban 49 pályázat érkezett, amelyből 8 teljes, és 4 megosztott ösztöndíj került kiosztásra.

4)    Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj
Fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére kiírt ösztöndíj. A pályázat szakmai lebonyolítója a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. 2013-ban 6 fő részesült az ösztöndíjban.

5)    Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj
Fiatal jazz előadóművészek részére kiírt ösztöndíj. A pályázat szakmai lebonyolítója a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. 2013-ban 3 ösztöndíjas helyre 14 pályázó jelentkezett.

6)    Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj
Azon fiatal írók, irodalmárok részére kiírt ösztöndíj, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást. A pályázat szakmai lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum. 2013-ban 13 ösztöndíjas helyre 132 pályázó jelentkezett.

7)    Örkény István drámaírói ösztöndíj
Fiatal drámaírók részére kiírt ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. 2013-ban 4 ösztöndíjas helyre 26 pályázó jelentkezett.

8)    Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj
Fiatal önálló alkotói munkát folytató tervezők részére kiírt ösztöndíj. A pályázat szakmai lebonyolítója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. 2013-ban 6 fő részesült az ösztöndíjban. Az ösztöndíj 6 hónapra szól és havi 150.000 forint.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow