Richter Sára varrott vásznai a MANK Galériában

2020.03.12 11:48:34 | Egyéb kategória

Richter Sára textilművész különleges gondolati és képi világot teremt rusztikus, régi vásznain. Alkotásai életről, kötődésekről, családról, női és férfi szerepekről, a korról, amelyben élünk, a körülöttünk lévő környezet változásáról szólnak. Nemcsak üzeneteikben, hanem látványukban is egyedülállóak a munkái, amelyeket március 11-étől a MANK Galériában állítanak ki Kötelék – Richter Sára varrott vásznai címmel.

A művész textiljei nem hagyományos kézimunkák, sokkal inkább fonállal „rajzolt” és növényi festékkel színezett képekkel, hímzett vagy pecsételt szövegekkel és jelképes erejű tárgyakkal megjelenített tartalmak művészi ábrázolásai – mondta el Rappai Zsuzsa művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Az Ismeretlen című hímzett vászon negyven darab textilkönyvből álló sorozatának minden tagja egy-egy fiktív emberi történetről szól. Ötletét egy 1953-ból való, egyházi esketési felvételi lapokból és a hozzájuk tartozó nyilatkozatokból álló, kidobott iratköteg adta. Ezeknek a   szövegeknek a részletei kerültek a kiállításon szereplő könyvekbe, véletlenszerűen hozzájuk társítva temetői porcelántáblák vászonra nyomtatott, hímzéssel és saját tárgyakkal kiegészített fényképeit. 

Ami személyes című munkája életközepi számvetésnek készült. A több mint ötven méter hosszú vászonlabirintus szokatlan őszinteséggel ad betekintést a művész életébe, általában a női lét belső világába, dilemmáiba, de szól a családról, a kötődésekről is.  

Ezek a varrott, hímzett, nyomott képekkel, nyomtatott szövegekkel, a különleges képi világhoz kapcsolódó jelképes erejű tárgyakkal megjelenített gondolatok, érzések, örök igazságok a vászon színén és fonákján egyaránt „olvashatóak”. 

Változatok című vászna rávilágít arra, hogy mindenki hordoz valamilyen terhet, betegséget, amellyel az élete során meg kell birkóznia. A műben a különböző bajok, problémák szervekként jelennek meg ismeretlen arcokba varrva. Ezeket a temetők porcelánképeiről készült fotói közül választotta ki a művész, majd papírra nyomtatta és vászonra ragasztotta.

Bizonyosság című sorozatából egy kép látható a kiállításon, létezésünk múlandóságát érzékelteti. A vásznakra varrt, gyorsan romló szerves anyagok, elszáradó, kifakuló vagy elrohadó virágszirmok, falevelek, zöldségek, gyümölcsök révén a képek folyamatosan változnak, fakulnak, bomlanak, ezáltal szemléltetik anyagi létezésünk múlandóságát.

Legújabb alkotása, a Sóhaj az általunk tönkretett természetnek és az emiatt elvesző életlehetőség miatti aggodalomnak ad kifejezést. A művész sóba áztatta a hulladékokból varrt képeket, a só ugyanis belepi és elemészti azokat, ahogy terméketlenné teszi a földet is, de a száradás közben ez a folyamat átfordul, végül egy kristályos, csillogó, tiszta felület keletkezik. A drótból varrt emberalak mögül pedig itt-ott előtűnő evangéliumi idézet a gondviselésben való bizalomra int.

A kiállítás április 5-ig tekinthető meg hétköznap 9 és 17, hétvégén 10 és 17 óra között.

A MANK Galéria várja a látogatókat a soron következő kiállításain is: Szölke László gyűjteményét április 15-től május 10-ig tekinthetik meg a látogatók Rejtett műgyűjtemények címmel, majd Művészet és játék néven 30 évnél fiatalabb képzőművészek munkáit mutatja be a galéria május 13-tól június 7-ig. Eközben a szentendrei Fő téren Kopacz Mária Az én kertem című kiállítása lesz látható március 6-tól 29-ig, amelyet április 1-től május 3-ig kortársékszer-kiállítás, majd Permanens konfliktus címmel Verebics Ágnes és Verebics Katalin képzőművészek kiállítása követi május 6. és 30. között.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow