Szén és beton: két új kiállítás nyílt a MANK rendezésében a Szentendrei Régi Művésztelepen

2021.08.09 10:36:13 | Egyéb kategória

Igazi kortárs művészeti ünnepre invitálta a művészetkedvelőket a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Szentendrei Régi Művésztelepre, 2021 augusztus 6-án, ahol két új kiállítás megnyitójára került sor. Két dimenzió, két művészeti ág találkozása valósul meg az újonnan nyíló tárlatoknak köszönhetően: az Inktober révén a klasszikus grafika legfrissebb eredményeivel; míg az immáron hagyományosan megrendezett Szobrok a kertben címmel, a Művésztelep parkjában megrendezett csoportos kiállítással a kortárs szobrászművészet kiemelkedő teljesítményeivel ismerkedhetnek meg a Szentendrére látogatók.

Az Inktober című csoportos grafikai kiállítás egy világméretű művészeti mozgalomhoz kapcsolódó alkotásokat tár a közönség elé. Az inktober-kezdeményezést Jake Parker amerikai illusztrátor indította útjára 2009-ben. A projekt abból a felismerésből indult ki, hogy sok grafikusnak a munka mellett egyre kevésbé van ideje autonóm, tradicionális technikákkal készült műveket létrehoznia. Ezért minden év októberét kimondottan „analóg”, klasszikusan tus-tinta-ceruza technikával készült rajzoknak dedikálják a világ grafikusai. A kihívás lényege, hogy minden nap elkészüljön egy rajz. A mozgalomban több százezer művész, illusztrátor és grafikusművész vesz részt évről évre. Az inktober teljesen nyitott: nemtől, életkortól, lakhelytől, szakmai elismertségtől függetlenül bárki részt vehet benne. Jellemzően az interneten, egészen konkrétan az Instagramon szerveződik: a résztvevők #inktober hashtaggel ellátva töltik fel a képeiket az oldalra.

A hazai grafikai szakma aktív részese a projektnek. Az inktoberben itthon leginkább a fiatal művészgeneráció tagjai vesznek részt, a színes felhozatal sokféle grafikust és grafikát vonultat fel – izgalmas merítés a művészek legújabb nemzedékének munkásságából. Az inktober tematikájú kiállítás több helyszínen látható, Budapest után most a MANK Szentendrei Régi Művésztelepén található Jeges Ernő műteremben mutatjuk be a pop-up kamarakiállítást, mely már többször szolgált pop-up kiállítások helyszínéül. Jelen tárlat különlegessége továbbá, hogy a kiállítás kurátora, a kiállító művészek egyike, Krizbai Gergely “Krizbo” a kiállítás idején a műteremben alkot. A látogatónak ezáltal lehetősége nyílik a művésszel való találkozásra, beszélgetésre és akár a közös alkotásra is.

A Szobrok a kertben című kiállítás 2021-ben harmadik alkalommal varázsolja a Szentendrei Régi Művésztelep kertjét köztéri szoborkiállítássá. A művésztelep kertje emblematikus helyszíne a város művészetének. A kert, mint toposz a művészettörténet különböző korszakaiban szintén kedvelt alkotói téma. A tárlatra válogatott műalkotások két megközelítésből kötődnek a művésztelep kertjéhez. Egyrészt a lokális kötődés kihangsúlyozása miatt és az aktív művésztelepi életre reflektálva a Monostori Művésztelep szobrászai kaptak kiállítási lehetőséget, akik az előző négy évben készült betonalkotásaikból válogattak. A Szentendrei-szigeten nyaranta megrendezett alkotói hetek időszakában a közös munka során az alkotók a beton anyagát felhasználva készítik el főként közterekre szánt szobraikat. A szigetmonostori és a Szentendrei Régi Művésztelep szellemisége a kollektív művészmunka, valamint a közösség szempontjából kapcsolódik össze. Másrészt, a tárlat további meghívott alkotói a kert természeti elemeihez, organikusságához csatlakoznak kiállított műveikkel. Leképezett mikroterek, a növényvilág motívumait felhasználó kompozíciók a természeti közeggel kialakított párbeszédbe vonják be a közönséget.

A két kiállítást azok is megtekinthetik, akik az ArtKert összművészeti fesztivál ideje alatt ellátogatnak a Szentendrei Régi Művésztelepre. A MANK saját szervezésű fesztiválja idén immár negyedik alkalommal tölti meg színesebbnél színesebb programokkal a művésztelepet és két szentendrei galériáját, a MANK Galériát valamint az ÚjMűhely Galériát. 2021. augusztus 27. és 29. között mind az Inktober, mind a Szobrok a kertben kiállítások látogathatóak lesznek az egésznapos programözön mellett.

Az Inktober című kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között.

Kiállító művészek: Biacsics „Renyagyár” Renáta, Herkli Mátyás Barnabás „Vörös Róka Úr”, Krizbai Gergely „Krizbo”, Richolm Orsolya, Szárnyas Doboz, Székely Nadin „Nadoja”.

A Szobrok a kertben című kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton 10 és 17 óra között.

Kiállító művészek: Cseh Lili, Cseke Szilárd, Csurgai Ferenc, David Umemoto, Hajas Katinka, Kuti László, Mindák Gergely, Nagy Zsófia Magdolna, Nyári Flóra, Pokorny Attila, Szalay Péter, Szilágyi Csilla, Tollas Erik, Varga Tibor, Veres Balázs.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow