Szentendre örök vonzásában az ÚjMűhely Galériában

2022.04.09 09:00:00 | Egyéb kategória

A festők városának kortárs látképeiből válogatott tárlattal adózik a MANK Szentendre virágzó képzőművészeti életének. A 2022. április 8-i megnyitó alkalmából nemcsak egy remek kiállítással gazdagodik a város, hanem az újonnan megnyíló ÚjMűhely Kávézó, illetve a művészek számára régi-új lehetőséget teremtő MANK Grafikai Műhely is átadásra kerül.

A város jellegzetes építészetének, hangulatának és motívumainak megjelenítése jelentős hagyománnyal bír a szentendrei művészetben. Azokat a karakteres városképeket, melyeket a városhoz szoros szálakkal kötődő festők közül többen – térben és időben egymástól függetlenül – megörökítettek, őstémáknak nevezzük. Szerencsére napjainkig fennmaradt számos látvány, melyek fontos inspirációs forrást jelentettek már a 20. századi jelentős alkotók – többek között Bálint Endre, Korniss Dezső, Vajda Lajos, Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Modok Mária és sok más, a városban egykor tevékenykedő képzőművész – számára is. Szentendre gazdag helytörténete, kulturális vonatkozásai máig ösztönzik az itt élő képzőművészeket azok feldolgozásra, megjelenítésre.

A kiállítás rendezői arra törekedtek, hogy bemutassák a városképi-várostörténeti inspirációkból merítő kortárs szentendrei művészet meghatározó értékeit és sokszínűségét. Ezért a két művésztelepen alkotók, valamint a városban máshol letelepedett, idősebb generációhoz tartozó, tradicionális szellemiséget képviselő művészek mellett a legfiatalabb, kísérletező szemléletű, esetenként formabontó alkotók is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

A kiállított műtárgyak között szerepelnek valósághű ábrázolások, de absztrakt vagy geometrikus stílusban feldolgozott kompozíciók is, melyeknek ugyanakkor mindegyike a mai szentendrei látványok vagy benyomások alapján jött létre.

A válogatás a látogatók számára nem csak a szentendrei művészek sokszínű látásmódját reprezentálja, de a művekben megelevenedik az is, hogy Szentendre, a Festők városa mit jelent, mit közvetít a ma itt élő alkotók számára. 

A kiállítás megnyitásával egy időben tovább bővítette az alkotóművészek számára művészeti szolgáltatásait a MANK: felújított belső terekkel és korszerű gépparkkal nyitotta meg kapuit 2022. április 8-án a Szentendre Fő terén található ÚjMűhely Galéria második emeletén a MANK Grafikai Műhely, ahol méltó környezetben, kimagaslóan magas minőségben készülhetnek sokszorosított grafikai alkotások. Bereznai Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész vezetésével műhely életre hívásának és működtetésének célja a kortárs képzőművészek grafikai alkotótevékenységének ösztönzése, így a MANK Grafikai Műhelyben egymást követve dolgozhatnak az ismert, tapasztalt művészkorosztály tagjai, valamint a feltörekvő, pályájuk elején álló ösztöndíjas művészek is ott, ahol korábban Korniss Dezső, Barcsay Jenő és Keserü Ilona készített szitanyomatokat és sokszorosított grafikákat.

Az ÚjMűhely Galériába látogatók mostantól egy aktív, pezsgő kulturális térben találkozhatnak a művészekkel, amelyet a 2022. április 8-án a szintén az épületben nyílt ÚjMűhely Kávézó tesz teljessé. A MANK Grafikai Műhelyben készült alkotások közül ráadásul egyes példányok megvásárolhatók lesznek, így a művészeti élményt akár haza is vihetjük.

A kiállítás kurátorai: Krizbainé Szabó Éva és Sipos Tünde

Kiállító művészek: Aknay János, Asszonyi Tamás, Baksai József, Bálint Ildikó, Balogh László, Bereznai Péter, Bereznai Tamás, Buhály József, Deim Péter, Deim Balázs, Farkas Ádám, Görög László, Jávor Piroska, Juhász Gergő – Kaska, Krizbai Sándor, Krizbo – Krizbai Gergely, Lukoviczky Endre, Pájer Lilla, Pistyur Imre, Pistyur Gabriella, Pirk László, Rákossy Anikó, Regős Benedek, Regős István, Verebélyi Diána, Yorgos – Tzortzoglou Georgios, efZámbó István

A kiállítás a szentendrei ÚjMűhely Galériában (Szentendre, Fő tér 20.) május 14-ig látogatható keddtől szombatig 10:00 és 18:00 között.

Partnereink

EMMI NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow