Szepessy Béla a MANK díjazottja a XXV. Miskolci Téli Tárlaton

2021.06.14 15:00:00 | Egyéb kategória

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. először adományoz díjat az immár 25. alkalommal megrendezett Miskolci Téli Tárlaton. A MANK által felajánlott bruttó 150.000 Ft-os díjban Szepessy Béla grafikusművész részesült a XXV. Miskolci Téli Tárlat ünnepélyes megnyitóján, 2021. június 12-én.

A Miskolci Téli Tárlat, melyen elsősorban az észak-magyarországi térség kiemelkedő alkotói mutatkozhatnak be, már fél évszázados múltra tekint vissza és hangsúlyos szerepet tölt be a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria kiállítási kínálatában. Az elmúlt két évben készült alkotások bemutatására kiírt alkotói pályázaton sikeres képzőművészeknek idén rendhagyó módon nyáron nyílik alkalmuk bemutatkozni a közönség előtt, hiszen a 2020 decemberére tervezett kiállítás akkor a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg. Így a XXV. Miskolci Téli Tárlat 2021. június 12-én délelőtt nyílik meg, ahol Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adja át az elismerést Szepessy Béla grafikusművésznek.

Nem a tárlat az első alkalom, hogy a MANK Nonprofit Kft. együttműködött a Hermann Ottó – Miskolci Galériával, ugyanis 2020-ban a Kép/Test/Lét összművészeti országos programsorozat keretein belül közös alkotói pályázatot és kiállítást rendeztek. Az eseménysorozat három megyeszékhely, Miskolc, Szolnok és Veszprém együttműködésével valósult meg, mindhárom helyszínen az emberi test kultúráját, szépségét és erejét művészi módon reprezentáló műalkotásokat állított a középpontba, és tematikusan kapcsolódó, előadóművészeti produkciókat mutatott be a MANK.

Harmadik állomásként Miskolcon láthattuk a Teljesítmény című kiállítást. A miskolci tárlat az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotásokat állított ki. Kónya Ábel, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője véleménye szerint a vidéki művészet fókuszba állítása fontos törekvés. Korábban így vélekedett a Kép/Test/Lét programsorozatról: „Egyértelműen pozitív maga a szándék a MANK részéről és hasznosnak találom a résztvevő városok művészeti kiállítóhelyei között ennek köszönhetően létrejött személyes kapcsolatot.”

A MANK díjával ünnepelt Szepessy Béla 1960-ban született Nyíregyházán, ahol 1983-ban földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett. Ezután 1990-1993 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán művészi rajz, ábrázoló geometria és művészettörténet szakos tanári diplomát nyert, majd 2010-ben doktori fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. 1988-tól tanít rajzszakon a Nyíregyházi Főiskolán, ahol 2011-től a Vizuális Kultúra Intézet igazgatója. Csoportos kiállításokon 1990 óta folyamatosan állít ki. Egyéni kiállításain 1992 óta csaknem minden évben megtekinthetik a műkedvelők kiemelkedő grafikai alkotásait. A művész pályája alatt több díjban és ösztöndíjban is részesült, a Miskolci Téli Tárlaton korábban 2012-ben volt a díjazottak között.

A XXV. Miskolci Téli Tárlat 2021. június 12. és július 4. között látogatható hétfő kivételével 9 és 17 óra között, a Miskolci Galéria főépületében, a Rákóczi-házban.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow