TáncKépek című kiállítását állította ki a Táncművészeti Egyetemen a MANK

2020.09.17 16:40:45 | Egyéb kategória

TáncKépek című kiállítását állította ki a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közösen, annak épületében a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az egy éve pályázat útján létrejött táncművészeti fotógyűjtemény a szentendrei MANK Galériában nyílt kiállítást követően a szegedi, majd a balaton-felvidéki megjelenést követően került a fővárosba.

„Esse est percipi – létezni annyi, mint érzékelve lenni – fogalmazta meg Berkeley a létezés elméletén tűnődve. Ez a gondolat ennek a különleges kiállításnak a mottója is lehetne.  A tánc, a táncművészet az ember fizikai és lelki létezésének egyik legartisztikusabb, legsokoldalúbb kifejezése, a fotográfia pedig a legautentikusabb művészi kifejezésforma a létezés egyedi pillanatának megragadására. A fotográfián rögzített mozgás, a pillanat múltból építkező, de jövőbe mutató energiája találkozik a fizikai és lelki erőtérnek a táncban, a mozgásművészetben kifejeződő katarzisával” – mondta el a kiállítás megnyitóján, szeptember 17-én Borbély László, a MANK operatív igazgatója.

Hozzátette: a Tánc/Képek című kiállítás létrehozása rendkívüli kreatív feladatot és kihívást jelentett. Hogyan lehet e két önmagában is rendkívül komplex művészeti ág különlegesen izgalmas, egymásra rendkívül dinamikus módon ható találkozását méltó módon megjeleníteni, úgy, hogy olyan kortárs fotográfiai kiállítás jöjjön létre, amelynek témája a tánc és a mozgásművészet, és melyen keresztül ezeknek a törekvéseknek minél szélesebb palettája mutatható be?

A 2019 nyarán a MANK által létrehozott kiállítás alapvető célja egyfajta kortárs fotográfiai keresztmetszet bemutatása volt a kortárs táncművészet tematikájában. „Akkor nem is tudtuk mekkora fába vágjuk a fejszénket, – hiszen nemcsak a művek, helyenként gyötrelmesen nehéz döntésekkel járó kiválogatása, jelen kiállítás több mint 100 fotográfus több mint 1000 képéből került összeállításra -, hanem a fotóművészeti fókusz mellett elkerülhetetlen erővel érvényesülő táncművészeti szempontrendszer fontosságát is érvényesítenünk kellett. Két fantasztikus szakember segített nekünk akkor ebben, a fotóművészetet Eifert János, a táncművészetet Lőrinc Katalin képviselte a válogatás során, melynek eredményeként a kiállítás anyagába végül 40 fotográfus 74 képe került.”

„Büszkék vagyunk erre a kiállításra, és arra az együttműködésre, melynek köszönhetően a MANK által Szentendrén létrehozott Táncképek kiállítás Szeged és a Balatonfelvidék után itt a Táncművészeti Egyetemen is bemutatkozik” – fogalmazott az operatív igazgató.

A kiállítás képeinek legtöbbje élményszerűen jeleníti meg a kortárs táncművészet lényegét, olyan új stílusban és szemléletmóddal, magas színvonalú technikai- és esztétikai kivitelezésben, amely a jövőbe tekint, és a kortárs fotográfia friss szellemi áramlataiból merít felfrissülést. A mai fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodás művészete is.

A kiállítás helyszíne:

Magyar Táncművészeti Egyetem

Budapest XIV. kerület, Columbus u. 87–89.

B épület, I. emelet, ifj. Nagy Zoltán Színházterem

A kiállítás kurátorai:

Lőrinc Katalin és Csillag Pál

A kiállítás október 22-ig tekinthető meg.

Partnereink

EMMI NKA MMA