TáncKépek Kőszegen és Győrben

2021.06.02 12:31:07 | Egyéb kategória

Folytatja országjáró útját a TáncKépek című kiállítás a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében: júniusban a Kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban, illetve a győri Apátúr-házban lesznek láthatók a táncművészetet bemutató fotóművészeti alkotások. A kőszegi közönség 2021. június 5-től tekintheti meg a tárlatot, mely a jelen táncművészetét mutatja be a kortárs fotográfusok képein keresztül, míg Győrben 2021. június 14-én nyílik a TáncKépek legjavából válogatott kiállítás.

A MANK inspiráló felhívásának köszönhetően született meg 2019-ben a TáncKépek című kiállítás, amely a ma táncművészetét mutatja be kortárs fotográfusok képein keresztül. A kiállításon bemutatott alkotások legtöbbje élményszerűen jeleníti meg a kortárs táncművészet lényegét, olyan új stílusban és szemléletmóddal, magas színvonalú technikai és esztétikai kivitelezésben, amely a jövőbe tekint, és a kortárs fotográfia friss szellemi áramlataiból merít.

Hogyan lehet e két önmagában is rendkívül komplex művészeti ág különlegesen izgalmas, egymásra dinamikus módon ható találkozását méltó módon megjeleníteni, úgy, hogy olyan kortárs fotográfiai kiállítás jöjjön létre, amelynek témája a tánc és a mozgásművészet? Eifert János fotóművész, a kiállítások kurátora gondosan válogatott a tárlatokon összességében bemutatott 75 műből, így elmondása szerint mind a kőszegi, mind a győri közönség az ország legjobb és legnagyobb táncfotósaival találkozhat. „Mindkét kiállítás kiemelt célja, hogy bemutassa a ma Magyarországon alkotó legjobb táncművészeket és táncfotósokat. A két tárlat összeállításában fontos szempont volt, hogy egységes és átfogó képet kapjanak a látogatók mindkét helyszínen a TáncKépek világáról” – folytatta a tárlatok ismertetését. 

A TáncKépek kiállítás munkából válogatott anyag nem dokumentarista fotókat mutat be, „minden fénykép egyedi műalkotás” – fogalmazott Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. „A fotó a pillanat művészete, mindazt az energiát jeleníti meg, ami a mozdulat művészetének sajátja” – tette hozzá.

A MANK Galériában 2019. augusztus 28. és szeptember 25. között volt látható a TáncKépek című kiállítás, amely kortárs fotográfusok táncművészeti munkáiból válogatva mutatott be reprezentatív tárlatot. A kiállításon 45 fotográfus 74 képe volt látható, amely képek mindegyike különleges egyediséggel fogta meg az élő mozdulat elillanó pillanatának katarzisát, sűrítette be a teret és az időt, miközben a jelen táncművészet törekvéseinek széles spektrumát mutatta be.

A kiállítás oly nagy sikernek örvendett, hogy azóta számos helyre kapott meghívást: 2019 decemberében Szegeden a REÖK-palotában volt kiállítva, 2020 nyarán a Káli-medencében megrendezett Kőfeszt programjait színesítette, majd a Magyar Táncművészeti Egyetemen és ősszel a Művészetek Völgyében pop-up kiállítás formájában volt látogatható.

A Kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban június 5-től látható a TáncKépek kiállításból válogatott tárlat. A győri Apátúr-házban pedig június 14-től tekinthető meg a hazai kortárs táncművészetet bemutató fotókiállítás.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow