Több ezer főt hozott közelebb a kortárs művészetekhez idén a MANK

2020.01.09 15:59:35 | Egyéb kategória

Összesen 34 kiállítás szervezett a MANK idén, csak Szentendrén 10.000 látogató járt a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tárlatain. Saját összművészeti fesztivált szervezett és részt vett országos rendezvényeken, ahol a kortárs találkozásokra, a nyitásra és az aktivitásra helyezte idén a hangsúlyt a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. – áll az intézmény 2019-es évet bemutató Éves beszámolójában.

Ebben az évben az intézmény ismét bizonyította, hogy a magyar kulturális intézményrendszer egyik legsokoldalúbb szereplője, és egyedi kulturális portfóliójának működtetését és az ahhoz kapcsolódó feladatrendszerét a legmagasabb színvonalon látja el.

„Bármelyik művészeti ágról beszélünk, önkéntelenül hozzá gondoljuk értő közönségét is. Egy-egy műalkotás néző vagy hallgató nélkül önmaga töredékét éri csupán, ha egyáltalán valamit. Az üres nézőtereknél, a fel nem vágott könyveknél, a kihalt múzeumoknál, a kongó hangversenytermeknél kevés szomorúbbat tud elképzelni egy művészetet szerető ember. A MANK tevékenysége éppen ez ellen irányul: számos kezdeményezésével, programjával, rendezvényével, ösztöndíjával, művésztelepével és kulturális-művészeti felületével a minél gazdagabb és sokrétűbb találkozásokat segíti elő. Művészet és közönség, művészek generációi és a műalkotások titkai iránt nyitott iskolások között” – áll Fekete Péter kulturális államtitkár a beszámolóba írt köszöntőjében.

„Legyen szó művészetpedagógiai foglalkozásról, kiállításszervezésről, koncertekről, vagy éppen a kulturális sajtóról – akár hazai, akár nemzetközi terepen –, felületeinket összehangolva, átlátható formában arra tudtuk fordítani, hogy erősítsük a művészek és a művészek, valamint a művészek és az érdeklődő közönség közti kapcsolatok hálóját, hogy érdemi és izgalmas találkozásoknak adjunk teret és időt” – mondta el ugyanebben Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója.

A MANK programjai hozzájárultak ahhoz, hogy a művészet minden területét érintő gyümölcsöző kapcsolatokat építhessünk. Így idén összesen 34 kiállítást szerveztek az egész országban, négyezernél is több művésszel álltak kapcsolatban, két galériánkban csaknem 10.000 látogató járt, számos művészetpedagógiai foglalkozás és művészeti programon pedig lehetőséget teremtett arra, hogy a művészek és a közönség találkozzon. Szerveztek saját összművészeti fesztivált és részt vettek országos rendezvényeken, új brandeket és kiállítóhelyet hoztak létre.

Számos művészeti programnak biztosított helyet a MANK alkotóházaiban is, ahol éppúgy megfért művészeti workshop és könnyűzenei tábor, vagy éppen a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitását követő művésztalálkozó. A programokon túl több ezer vendégéjszakát töltöttek el az alkotóházakban a pihenésre és ihletésre vágyó művészek.

Megújult a MANK széles online infrastruktúrája is: letisztult honlapon szavazhat a közönség a Kaszás Attila-díj jelöltjeire; fiatalos, lendületes felületen olvashatók a legjelentősebb kulturális cikkek, interjúk a Kultúra.hu-n; és megújult formában olvashatunk a könnyűzenei támogatásokról a Hangfoglaló Program oldalán, a www.hangfoglalo.hu felületen.

Partnereink

EMMI NKA MMA