Új arculatot kapott a 15 éves Kultura.hu portál

2019.10.09 07:17:34 | Hírek

A 15 éves Kultúra.hu portál szerkezeti és vizuális megújuláson esett át. Az új profil a tervezői szándék szerint egyesíti a kultúra minden területét magába foglaló, valamint a korunk digitális világára jellemző jegyeket. A megújítás stratégiai célja, hogy a Kárpát-medencei minőségi magyar kultúráról képet adó, korszerű, szolgáltató honlap minél több olvasóhoz eljusson.

 

 

A Kultúra.hu a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. felelős kiadásában megjelenő, országos jelentőségű, közszolgálati célú online hírportál, mely 2018-as tartalmi megújulását követően a legjelentősebb fővárosi, vidéki és határon túli kulturális életről közöl híreket, beszámolókat, interjúkat, riportokat, és kiemelten foglalkozik az állami forrásból megvalósuló kulturális programokkal, projektekkel. Tematikájában felöleli a teljes kulturális spektrumot a képzőművészettől az előadóművészet különféle ágain át a népművészetig, az irodalomtól a zenén keresztül a múzeumpedagógiáig, a könyvtártól az örökségvédelmen át a levéltárakig.  Az oldal interjúkat közöl kulturális intézmények vezetőivel, ismert alkotókkal és pályájuk elején álló ösztöndíjasokkal, a kulturális intézményeiben zajló szakmai munka, illetve programok bemutatásával.

 

Kultúra.hu arculati és informatikai megújításának célja napjaink hírfogyasztási, tájékozódási igényeit kielégítő, dinamikusan módosítható tartalmi és szerkezeti kiosztással rendelkező, ergonomikus, vizuális hangsúlyú, reszponzív oldal kialakítása volt.

 

Az új arculat logója és tipográfiája

Az új logo tervezésekor inspirációként szolgált a korábbi Kultúra.hu logotípia, valamint hírportál felelős kiadója, a MANK arculati elemei, a pont és a nyíl.

Minden kulturális területhez pontok rendelődnek. A pontok sorba rendezése által menüsor keletkezik, amelyből egy rámutató nyíl segítségével lehet kiválasztani a kívánt kulturális területet szimbolizáló pontot.

E mozdulatsor vizuális sűrítménye a logotípia, ami egy K betűt formáz.

 

A színes változatban a kiválasztott pontot a piros szín emeli ki a sötétkékek nyugalmat árasztó, intelligenciát szimbolizáló közegéből.

A két fő arculati színen kívül a fehér nagy teret kap, így az arculat összhatása könnyed, szellős.

 

Az embléma másik, arculatot meghatározó eleme a Geometrica betűcsaládot használó tipográfia. A széles metszetskálával rendelkező betűcsalád jól olvasható, neutrális jellege miatt egymástól különböző témák megjelenítésére is alkalmas.

 

 

Az arculat további meghatározó elemei még a síkidomok, főleg a kör és a különböző téglalapok, valamint az embléma K betűjéből a nyíl, amelyek konstruktivizmust idéző használatukkal jól tudják strukturálni a felületeket.

A Csordás Zoltán által tervezett logo színeiben és grafikai elemeiben erőteljes irányt adott a felhasználói felületeknek. 

Informatikai fejlesztés

A megbízást elnyert Solus Kft. a felhasználói felületek grafikai tervezése során egyszerű, letisztult, képhangsúlyos irányvonalat követett.  

A fejlesztő cég olyan portálmotort választott, mely alkalmas a magas szintű testreszabhatóságra, a későbbi moduláris bővíthetőségre és a lehető legkomplexebb szerkesztői eszközöket nyújtja az újságírói munka támogatására.

 

„A honlapfejlesztés révén a megújult Kultúra.hu a kortárs fogyasztói igényeknek megfelelő, könnyen áttekinthető, reszponzív, a tartalmi megújulást vizuálisan, szerkezetileg és műfaji változatosságban is tükröző oldal lett, mely alkalmas arra, hogy jelenlegi olvasótáborán kívül új célcsoportokat is megszólítson, így töltve be minél teljesebben közszolgálati funkcióját” – mondta Bálint Ágnes, a holnap főszerkesztője. „Bízom benne, hogy olvasóinknak is legalább akkora öröme telik a megújult Kultúra.hu böngészésében, mint nekünk az oldal szerkesztésében” – tette hozzá.

 

A honlap arculati és informatikai megújítását az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatta.

Partnereink

veszprembalaton2023 EMMI NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow