Újdonságok és régiségek a grafikai műtárgypiacon – Körkép

2021.06.23 14:09:52 | ArtTér

A pandémia utáni évadnyitás a grafikák jegyében történt a MANK mindkét galériájában. Az ÚjMűhely Galériában Keserü Ilona egyéni, grafikákból válogatott kiállítása látható, a MANK Galériában pedig Koós Gábor frottázs-installációival találkozhat a közönség. Ebben a hónapban online megjelenéseinkben is a grafikák kerülnek a fókuszban, így műtárgypiaci rovatunk aktuális megjelenését is ennek a témának szenteljük.

Mindehhez olyan piaci szereplők voltak segítségünkre, akik tevékenyen foglalkoznak grafikákkal. Mivel a MANK kiemelt missziója a fiatal művészek támogatása, így megszólalóink között felkértük a youngart online galéria képviselőjét, mely platform szintén elhivatott a fiatal művészgeneráció támogatásában. A WOP – Works on Paper galéria újító szándékú, friss szereplője a hazai műtárgypiacnak, ahol a papíralapú művek kiemelt szerepet kapnak. Referenciaként pedig a több évtizedes múltra visszatekintő, leginkább művészeti grafikákkal foglalkozó Arte Galéria vezetőjét kérdeztük meg arról, hogy mi a tapasztalata a grafikák aktuális műtárgypiaci helyzetéről.

Miért különlegesek a grafikák, és miért éri meg kereskedelmi szinten foglalkozni ezzel a műtárgycsoporttal?   

WOP – Schindler András: Azért hoztuk létre a korábban működtetett showroom sikerén felbuzdulva a Works on Paper galériát, hogy ezzel felkaroljuk és erősítsük a grafikák műtárgypiaci jelenlétét. Mert nemzetközi szinten a papíralapú művek már stabilabb és magasabb árkategóriába tartoznak, mint itthon. Sok lehetőség és nagy fantázia rejlik ezen a területen, és úgy látjuk, hogy a művészek számára is fontos, hogy a grafikáknak is kialakuljon a megfelelő értékkategóriája. 

Arte Galéria – Marsó Diana: Azt gondolom, hogy a grafika méltánytalanul van háttérbe szorítva a képzőművészeti műfajok között. Egyébként én magam azért szeretem különösen ezt a műfajt, mert olyan finomságokat lehet észrevenni a rajzokban, amiket talán a festmények nem adnak vissza elsőre. Részletező képelemeket, szépséget és az alkotófolyamat különlegességeit is felfedezhetjük bennük.  

Fiatal művészeket képviselve miért fontos, hogy grafikák is szerepeljenek az online galéria kínálatában?

youngart – Reichert Otília: Arra törekszünk, hogy minden tekintetben széleskörű portfólióval rendelkezzünk. Minél szélesebb körben szeretnénk a fiatal művészeket támogatni és minél szélesebb kínálattal szeretnénk a látogatóink, vásárlóink rendelkezésére állni. Erre törekszünk a műfaj tekintetében is, grafikák, festmények, szobrok, fotók, kollázsok egyaránt elérhetők nálunk, de innovatív vállalatként és a fiatal tehetségek támogatójaként a kortárs képzőművészet legújabb trendjeit és technikáit alkalmazó művészeknek is biztosítunk lehetőséget, így digitális printek, formázott vásznak és vegyes kategóriák is megtalálhatóak online galériánkban.

A nálunk elérhető grafikák széles skálán mozognak mind tematikában, mind technikában. A teljesség igénye nélkül többek között figuratív, absztrakt, konceptuális stílusban, filccel, tollal, ceruzával, festék spray-vel, illetve rézkarc vagy vegyes technikával készített, egyedi alkotások közül válogathatnak a látogatók. 

Van egy közkedvelt mondás, miszerint a grafikák a műgyűjtés előszobáját jelentik, mivel kedvezőbb árkategóriába tartoznak, mégis magukban hordozzák a képzőművészek legfontosabb gondolatait, és legjellegzetesebb kézjegyeit. Igaznak vélhető ez a gondolat?

Arte Galéria – Marsó Diana: A grafikák árát nem is kedvezőbbnek nevezném, hanem méltánytalanul alacsonynak. Ezt a műfajt itthon nagyon kevesen értékelik, mert sok esetben egy festmény látványosabb, dekoratívabb. De a grafikák is éppen olyan hatékonyan közvetítenek gondolatokat, és éppen annyira lehet velük is érzelmi viszont kialakítani, mint a festményekkel. Azokban az országokban, ahol a műkereskedelem már évszázados múltra tekint vissza és társadalmilag a polgárság szélesebb rétegben van jelen, ott nincs ekkora különbség egy jó minőségű rajz és egy jó minőségű festmény ára között.

Sajnos ezzel a szlogennel, hogy „kezdje a gyűjtést a grafikáknál” nem feltétlenül a műfaj rangját adják meg – mely által megtanulható, hogy mi a szépség, és a finomság egy-egy művészi kompozícióban –, hanem a könnyebb hozzáférhetőségét hangsúlyozzák, mely az alacsonyabb árkategória miatt van. A műgyűjtésbe mindenképpen érdemes belefogni, mert érzelmileg annyi pluszt ad az embernek, amit kár kihagyni az életből.

Kass János Szent György című alkotása. Fotó az Arte Galéria jóvoltából.

youngart – Reichert Otília: Nálunk egy fokkal árnyaltabb a kép ebben a tekintetben, hiszen eleve kedvező árakon kínálunk műalkotásokat, így a grafikákkal hasonló árkategóriában vannak elérhető festményeink és szobraink is. A célunk pont az volt, hogy kiszolgáljunk egy olyan társadalmi réteget, akik szeretnének műalkotásokat vásárolni, de nem tudnak, vagy nem akarnak milliós nagyságrendekben költeni erre. Azt tapasztaljuk, hogy ha az emberek választhatnak, hogy ugyanabban az árkategóriában grafikát vagy festményt vásároljanak, akkor még mindig gyakran inkább az utóbbit választják.  A fiatalabb műkedevelő közönség viszont gyakran beleszeret az ötletbe, témaválasztásba, egyszerűen azt érzi egy adott művel kapcsolatban, hogy az neki kell, és ez műfajtól teljesen független, ha grafika, akkor grafika, ha szobor, akkor szobor. Éppen ezért természetesen van érdeklődés a grafikák iránt is, ami nem csoda, hiszen fantasztikus alkotók és alkotások vannak ebben a műfajban is. A street art alkotások és a street art grafikák egyébként azok, amik kiemelkedően népszerűek a youngart látogatói és vásárlói körében.

Sándor Imre Ütköző a Blahán című alkotása.

Milyen változásokat hoz a kereskedelem szempontjából a galériák online jelenléte?

WOP – Schindler András: A Works on Paper esetében az online jelenlét válasz volt a pandémiára. Korábban is foglalkoztunk műtárgykereskedelemmel, de nem volt ennyire transzparens a kínálatunk. A virtuális térben felgyorsultak az események, és megváltoztak a vásárlási szokások is azáltal, hogy erősödött a bizalom az online vásárlás iránt. Nálunk kifejezetten gördülékenyen megy az árverések lebonyolítása is. Olyannyira, hogy bár van lehetőség személyesen is megnézni az értékesítésre kínált műveket, de húszból talán két esetben van csak erre igény. Bár ebben nagy szerepe van annak, hogy nagyon jó minőségű műtárgyfotókat teszünk közzé.

Fajó János cím nélküli alkotása. Fotó a Works on Paper jóvoltából.

Arte Galéria – Marsó Diana: Az Arte Galéria weboldala a napokban frissült. A fejlesztésnek több oka is van. Sajnos Magyarországon nincs olyan semleges aukciós felület, mely a különféle árverések technikai lebonyolítását végezné. Ezért célszerű mindenkinek a saját platformját modernizálnia, és aktualizálnia. Most egy átmeneti időszakot élünk, és meglátjuk, hová fejlődik.

A MANK galériáinak kiállításain és az ARTÉR Képtörténet rovatában rendszeresen lehetőséget biztosítunk műtárgyvásárlásra az érdeklődők számára.

Írta: Sipos Tünde művészettörténész

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds