Újdonságok és régiségek a grafikai műtárgypiacon – Körkép

2021.06.23 14:09:52 | ArtTér

A pandémia utáni évadnyitás a grafikák jegyében történt a MANK mindkét galériájában. Az ÚjMűhely Galériában Keserü Ilona egyéni, grafikákból válogatott kiállítása látható, a MANK Galériában pedig Koós Gábor frottázs-installációival találkozhat a közönség. Ebben a hónapban online megjelenéseinkben is a grafikák kerülnek a fókuszban, így műtárgypiaci rovatunk aktuális megjelenését is ennek a témának szenteljük.

Mindehhez olyan piaci szereplők voltak segítségünkre, akik tevékenyen foglalkoznak grafikákkal. Mivel a MANK kiemelt missziója a fiatal művészek támogatása, így megszólalóink között felkértük a youngart online galéria képviselőjét, mely platform szintén elhivatott a fiatal művészgeneráció támogatásában. A WOP – Works on Paper galéria újító szándékú, friss szereplője a hazai műtárgypiacnak, ahol a papíralapú művek kiemelt szerepet kapnak. Referenciaként pedig a több évtizedes múltra visszatekintő, leginkább művészeti grafikákkal foglalkozó Arte Galéria vezetőjét kérdeztük meg arról, hogy mi a tapasztalata a grafikák aktuális műtárgypiaci helyzetéről.

Miért különlegesek a grafikák, és miért éri meg kereskedelmi szinten foglalkozni ezzel a műtárgycsoporttal?   

WOP – Schindler András: Azért hoztuk létre a korábban működtetett showroom sikerén felbuzdulva a Works on Paper galériát, hogy ezzel felkaroljuk és erősítsük a grafikák műtárgypiaci jelenlétét. Mert nemzetközi szinten a papíralapú művek már stabilabb és magasabb árkategóriába tartoznak, mint itthon. Sok lehetőség és nagy fantázia rejlik ezen a területen, és úgy látjuk, hogy a művészek számára is fontos, hogy a grafikáknak is kialakuljon a megfelelő értékkategóriája. 

Arte Galéria – Marsó Diana: Azt gondolom, hogy a grafika méltánytalanul van háttérbe szorítva a képzőművészeti műfajok között. Egyébként én magam azért szeretem különösen ezt a műfajt, mert olyan finomságokat lehet észrevenni a rajzokban, amiket talán a festmények nem adnak vissza elsőre. Részletező képelemeket, szépséget és az alkotófolyamat különlegességeit is felfedezhetjük bennük.  

Fiatal művészeket képviselve miért fontos, hogy grafikák is szerepeljenek az online galéria kínálatában?

youngart – Reichert Otília: Arra törekszünk, hogy minden tekintetben széleskörű portfólióval rendelkezzünk. Minél szélesebb körben szeretnénk a fiatal művészeket támogatni és minél szélesebb kínálattal szeretnénk a látogatóink, vásárlóink rendelkezésére állni. Erre törekszünk a műfaj tekintetében is, grafikák, festmények, szobrok, fotók, kollázsok egyaránt elérhetők nálunk, de innovatív vállalatként és a fiatal tehetségek támogatójaként a kortárs képzőművészet legújabb trendjeit és technikáit alkalmazó művészeknek is biztosítunk lehetőséget, így digitális printek, formázott vásznak és vegyes kategóriák is megtalálhatóak online galériánkban.

A nálunk elérhető grafikák széles skálán mozognak mind tematikában, mind technikában. A teljesség igénye nélkül többek között figuratív, absztrakt, konceptuális stílusban, filccel, tollal, ceruzával, festék spray-vel, illetve rézkarc vagy vegyes technikával készített, egyedi alkotások közül válogathatnak a látogatók. 

Van egy közkedvelt mondás, miszerint a grafikák a műgyűjtés előszobáját jelentik, mivel kedvezőbb árkategóriába tartoznak, mégis magukban hordozzák a képzőművészek legfontosabb gondolatait, és legjellegzetesebb kézjegyeit. Igaznak vélhető ez a gondolat?

Arte Galéria – Marsó Diana: A grafikák árát nem is kedvezőbbnek nevezném, hanem méltánytalanul alacsonynak. Ezt a műfajt itthon nagyon kevesen értékelik, mert sok esetben egy festmény látványosabb, dekoratívabb. De a grafikák is éppen olyan hatékonyan közvetítenek gondolatokat, és éppen annyira lehet velük is érzelmi viszont kialakítani, mint a festményekkel. Azokban az országokban, ahol a műkereskedelem már évszázados múltra tekint vissza és társadalmilag a polgárság szélesebb rétegben van jelen, ott nincs ekkora különbség egy jó minőségű rajz és egy jó minőségű festmény ára között.

Sajnos ezzel a szlogennel, hogy „kezdje a gyűjtést a grafikáknál” nem feltétlenül a műfaj rangját adják meg – mely által megtanulható, hogy mi a szépség, és a finomság egy-egy művészi kompozícióban –, hanem a könnyebb hozzáférhetőségét hangsúlyozzák, mely az alacsonyabb árkategória miatt van. A műgyűjtésbe mindenképpen érdemes belefogni, mert érzelmileg annyi pluszt ad az embernek, amit kár kihagyni az életből.

Kass János Szent György című alkotása. Fotó az Arte Galéria jóvoltából.

youngart – Reichert Otília: Nálunk egy fokkal árnyaltabb a kép ebben a tekintetben, hiszen eleve kedvező árakon kínálunk műalkotásokat, így a grafikákkal hasonló árkategóriában vannak elérhető festményeink és szobraink is. A célunk pont az volt, hogy kiszolgáljunk egy olyan társadalmi réteget, akik szeretnének műalkotásokat vásárolni, de nem tudnak, vagy nem akarnak milliós nagyságrendekben költeni erre. Azt tapasztaljuk, hogy ha az emberek választhatnak, hogy ugyanabban az árkategóriában grafikát vagy festményt vásároljanak, akkor még mindig gyakran inkább az utóbbit választják.  A fiatalabb műkedevelő közönség viszont gyakran beleszeret az ötletbe, témaválasztásba, egyszerűen azt érzi egy adott művel kapcsolatban, hogy az neki kell, és ez műfajtól teljesen független, ha grafika, akkor grafika, ha szobor, akkor szobor. Éppen ezért természetesen van érdeklődés a grafikák iránt is, ami nem csoda, hiszen fantasztikus alkotók és alkotások vannak ebben a műfajban is. A street art alkotások és a street art grafikák egyébként azok, amik kiemelkedően népszerűek a youngart látogatói és vásárlói körében.

Sándor Imre Ütköző a Blahán című alkotása.

Milyen változásokat hoz a kereskedelem szempontjából a galériák online jelenléte?

WOP – Schindler András: A Works on Paper esetében az online jelenlét válasz volt a pandémiára. Korábban is foglalkoztunk műtárgykereskedelemmel, de nem volt ennyire transzparens a kínálatunk. A virtuális térben felgyorsultak az események, és megváltoztak a vásárlási szokások is azáltal, hogy erősödött a bizalom az online vásárlás iránt. Nálunk kifejezetten gördülékenyen megy az árverések lebonyolítása is. Olyannyira, hogy bár van lehetőség személyesen is megnézni az értékesítésre kínált műveket, de húszból talán két esetben van csak erre igény. Bár ebben nagy szerepe van annak, hogy nagyon jó minőségű műtárgyfotókat teszünk közzé.

Fajó János cím nélküli alkotása. Fotó a Works on Paper jóvoltából.

Arte Galéria – Marsó Diana: Az Arte Galéria weboldala a napokban frissült. A fejlesztésnek több oka is van. Sajnos Magyarországon nincs olyan semleges aukciós felület, mely a különféle árverések technikai lebonyolítását végezné. Ezért célszerű mindenkinek a saját platformját modernizálnia, és aktualizálnia. Most egy átmeneti időszakot élünk, és meglátjuk, hová fejlődik.

A MANK galériáinak kiállításain és az ARTÉR Képtörténet rovatában rendszeresen lehetőséget biztosítunk műtárgyvásárlásra az érdeklődők számára.

Írta: Sipos Tünde művészettörténész

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow