Újraindult a Szentendrei Régi Művésztelepen az élet

2014.04.01 16:21:31 | Hírek

Összesen 14 művész vehette át Halász János kultúráért felelős államtitkártól április 1-jén a sikeresen pályázó művészek közül a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek kulcsait. A nagybányai festőiskola hagyományait ápoló telepen kedvezményesen vehetik birtokukba a termeket, egy-egy művüket pedig a MANK számára ajánlják fel, amely azokat időről-időre közgyűjteményeknek adja kölcsönbe.

 „A műterem lelke a fény, fontos ugyanis, hogy megfelelő módon világítsa meg a vásznat” – mondta el Halász János, aki a kulcsok átadásával – ahogy fogalmazott – nem csak azokat, hanem a fényt, azzal pedig a magyar művészet előtt álló perspektívát is átadta. A művészek egy-egy alkotásaikat állami intézményeknek ajánlják fel, így a magyar művészeti élet kollekcióit gyarapítják ebben a formában is. Az államtitkár szerint tatoznak azzal az országnak, hogy támogatják a kortárs festészetet, ezért is adják át az egyhektáros Duna partot. A szentendrei művésztelep az állam 200 milliós támogatásával nyílik meg, abba pedig 14 művész költözik be április 1-jétől.

{gallery}atado{/gallery}
A történelem viharai 1920-ban a nagybányai művésztelepet a magyar határon túlra sodorta, 1926-ban azonban jelképes összegért, egy pengőért bocsátotta a város a szentendrei területet a művészek rendelkezésére, mely a szeptemberben befejeződött felújítást követően régi fényében ragyog – a Magyar Mecénás Programra pályázók közül pedig többen be is költözhetnek a modern műtermekbe.

Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója a szervezet múltjáról elmondta: történelme a 20. század elejéig vezethető vissza, hiszen már a második világháború előtt működtek művészeti alapok, megteremtve a művészeti mecenatúra alapjait. A munkát később átvevő szovjet alap minden művész munkáltatójává vált, és habár így létbiztonságot nyújtott nekik, egyúttal közveszélyes munkakerülőknek tartotta őket – ezzel pedig az alkotás szabadságát vette el. A rendszerváltást követően 1992-ben a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány reformálta meg a rendszert, a 90-es években azonban jelentős veszteségek érték, és bebizonyosodott, hogy a modern kor kihívásainak nem tudott megfelelni, szerepét nem tudta megtalálni. Ebből az okból a kormány 2012-ben új szervezet, a MANK tulajdonába adta át a hétmilliárd forint értékű ingatlanvagyont. Szentendrén az elmúlt negyven évben nem volt még akkora fejlesztés, mint az utóbbi négyben – tette hozzá.

A lépéssel párhuzamosan a kormány döntött a Magyar Művészeti Akadémia feladatainak, jogköreinek kiszélesítéséről: az MMA, mint köztestület, a művészet közkinccsé tételéért felel, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a hazai és határon túli kultúra finanszírozását oldja meg, míg a MANK az alkotóművészetet szolgálja, a szentendrei mellett a szigligeti, a kecskeméti, a zsennyei és a hódmezővásárhelyi alkotóházat is fenntartja.

A MANK bonyolítja le továbbá az állami művészeti ösztöndíjakat, többek között a Fischer Annie zenei előadó-művészetit, illetve a Derkovits-ösztöndíjat. A lektorátus beolvadásával továbbá például köztéri szobrokról adnak ki szakvéleményt.  A Magyar Mecénás Program segítségével négyezer művész és húsz társadalmi szervezettel tart fenn kapcsolatot a MANK, de gondozásában jelenik meg például a Kultúra.hu online kulturális magazin is, valamint technikai és pénzügyi lebonyolítója a Velencei Biennálénak. A MANK 33 állami kulturális intézmény közös energetikai beszerzését hajtja végre, csökkentve az egyes intézmények rezsiköltségeit. Felelősen kezeli az állami támogatással megindult felújításokat: a Szentendrei Régi Művésztelep 12 művésztereméhez évtizedek óta nem nyúltak, a mostani fejlesztéssel azonban például új tetőt, illetve szigetelést kaptak a lakások, új színeiben pompázik a kert. A központi épületben egy 170 négyzetméteres kiállítóhelyet is kialakítottak.

 

Hornyák Tibor elmondta: az NKA támogatásával hamarosan, júniusra elkészül a zsennyei és a szigligeti alkotóház, a szükséges források körvonalazódásával pedig a hódmezővásárhelyi, a kecskeméti és a hédervári alkotóházak felújítása is elindulhat.

Dietz Ferenc polgármester elmondta: a város nagy büszkesége a Szentendrei Régi Művésztelep: itt alkotott például Jeges Ernő, aki a művészeti élet könyvébe nagy betűkkel írta be a nevét. Elmesélte: amikor 2006-ban polgármester lett, a művésztelepen szomorú látvány fogadta.

 

Beköltözők

Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész – Hollósi Simon Műterem

Antal Balázs Derkovits-ösztöndíjas képzőművész – Szentendre Csoportos Műterem

Baksay József Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész – Bánovszky Miklós Műterem

Balázs József Tamás – Derkovits-ösztöndíjas – Szentendre Csoportos Műterem

Bereznai Péter Munkácsy-díjas autodidakta képzőművész – Bánáti Sverák János Műterem

Bojti Márton képzőművész – Paizs Goebel Jenő Műterem

Krizbai Sándor Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész – Heintz Henrik Műterem

Nagy Barbara képzőművész – Rozgonyi László Műterem

Pető Barna festő- és grafikus művész – Jeges Ernő Műterem

Podmaninczky Ágnes festőművész – Pándy Lajos Műterem

Soós Kata Derkovits-ösztöndíjas festőművész – Nagybánya Csoportos Műterem

Buhály József festő- és grafikusművész – Kecskemét Csoportos Műterem

Csáki Róbert festőművész – Ónody Béla Műterem

Keresi Nemere Derkovits-ösztöndíjas képzőművész – Nagybánya Csoportos Műterem

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow