Velem történő valóság: Ismét Derkovits-ösztöndíjas művészeket mutat be a MANK az Art Market Budapesten

2021.10.04 10:30:25 | Egyéb kategória

Jagicza Patrícia: Queen Kong, 2020. Fotó: Sulyok Miklós

Velem történő valóság címmel gyűjtötte össze és mutatja be a Derkó-ösztöndíjas fiatal művészgeneráció munkáit a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az Art Market Budapesten. A Bálnában berendezett standon október 7. és 10. között tekinthetik meg a látogatók a nyolc művész alkotásait.

„Még ha problematikus is, de szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy napjainkban már nem elég „csak” tehetségesnek lenni. Olyan kort élünk, amikor információk, képek, ingerek milliói özönlenek felénk; a művészeknek pedig ebben a rettenetes zajban kell tudni megmutatkozni és eljuttatni üzeneteiket, közvetíteni világképüket a közönség felé. Éppen ezért nekünk, támogatóknak meg kell hallanunk az idők szavát, és 2021-ben is jól kell tudnunk segíteni. Ennek érdekében a MANK tevékenységét, szolgáltatás-portfólióját újragondolva olyan komplex szolgáltatáscsomaggal segíti a fiatal képzőművészeket, mely hatékonyan tudja segíteni önálló művészeti programjuk kibontását, szakmai és szélesebb közönség előtt való bemutatását majd piacra való becsatlakozását is” – fogalmazott Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója a vásárra készülő kiadványban, amely az ösztöndíjat mutatja be. Mint kifejti, a képzőművészet ingoványos terület, ahol nehéz elindulni, de talán még nehezebb pályán maradni. „Nekünk, akik feladatul kaptuk az alkotóművészet és az alkotóművészek támogatását, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fiatal tehetségek az egyetem óvó, védő közege után is megtalálhassák helyüket a művészeti életben, és megvethessék a lábukat ezen az ingoványos terepen is” – írja az ügyvezető igazgató.

A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdeti meg és kezeli, melynek célja a fiatal művészek támogatása. Az anyagi támogatás mellet az ösztöndíjprogram szakmai támogatással, számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segítik a tehetségek kibontakozását.

Az Art Market Budapesten Velem történő valóság címmel rendezett kiállításon az emóciókra kerül a hangsúly, amelyek szubjektív szűrőinken keresztül alapvetően határozzák meg valóságunkat. Ahány ember, annyi tapasztalás, azaz megannyi valóság. A képzőművészek számára az emóciók tudatosan vagy akár tudat alatt határozzák meg alkotótevékenységüket.

„Az elmúlt másfél év valóságtapasztalatait érzelmeink megélése vagy koordinálása jelentősen befolyásolta. Az egyes érzékelések mögött múltbéli – akár gyermekkorból hozott – élmények is felidéződtek, melyek az időszerűség folyamatosságát tekintve újra a jövő részévé válnak. A bemutatott műtárgyak mindegyike magában hordozza és tükrözi alkotójuk lélekállapotát, majd reflexszerűen, ösztönösen a nézőből is érzelmi reakciókat idéz elő. A fiatal, Derkovits-ösztöndíjas művészek festményei, szobrai és installációi a hangulatok széles spektrumán vezetnek végig” – mondta el a MANK standjának kurátora, Sipos Tünde művészettörténész.

Kiállító művészek: Ámmer Gergő, Bánkúti Gergő, Jagicza Patrícia, Kazi Roland, Kenesei Zsófia, Kicsiny Martha, Leitner Levente, Révész Anna

A MANK Velem történő valóság című, Derkovits-ösztöndíjas művészeket bemutató tárlata az Art Marketen, a Bálna Budapest (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.) egyik emelti standján (PR105) látogatható a vásár nyitvatartási ideje alatt:

október 7., csütörtök, 11:00 – 19:00;

október 8., péntek, 11:00 – 21:00;

október 9., szombat, 11:00 – 19:00;

október 10., vasárnap, 11:00 – 19:00

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow