Meghosszabbított jelentkezéssel / 2057 – Személyes utópiák Fiatal művészek tavaszi tárlata

2022.04.04 10:55:18 | Egyéb kategória

A pályázat beadási határideje, meghosszabbítva: 2022. április 8., 12 óra.

Hogyan képzelik el a fiatal művészek világunkat 2057-ben? Milyen vízióik vannak a jövőnkkel kapcsolatban? A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által megjelentetett, 2057 – Személyes utópiák című idei évi nyílt pályázati felhívásra április 4-ig jelentkezhetnek online a 35 éven aluli képzőművészek, a legjobbak munkáit pedig a szentendrei MANK Galériában rendezett csoportos kiállításon mutatják be.

A MANK kiemelt célkitűzése, hogy a fiatal generáció számára minél több és minél magasabb minőségű megjelenési lehetőséget biztosítson, ezzel is támogatva törekvéseikben az alkotókat. Ezért a Társaság több éves hagyományra visszatekintő kezdeményezésének köszönhetően olyan 35 év alatti fiatal képzőművészeknek kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani a szentendrei MANK Galériában, akik lendületükkel, tehetségükkel már most kiemelkedő alkotásokat tudhatnak maguk mögött.

A 2022-es esztendő kurátori koncepciója szerint a pályázat a jövővel kapcsolatos művészeti elgondolásokra épül. 2057 – Egy évszám a jövőből. Egy olyan évszám, melynek eléréséhez pontosan annyi időnek kell eltelnie, mint amennyit már a pályázók születésük óta megéltek. Talán nem is tűnnek olyan távolinak a 2050-es évek. Mégis sokan már most egy olyan évtizednek jósolják, mely fordulópontot jelent majd az emberiség életében. Jövőelemzők szerint a Föld kapacitásainak végső kihasználását – már ha ebben a formában folytatjuk az erőforrások felhasználását – ezekre az évekre érjük el. Ám amilyen gyorsan fejlődnek a technológiák, és amilyen léptékben zajlik már most a hétköznapi életünk átformálása, lehet, hogy addigra megtaláljuk a valóban fenntartható élet kulcsát. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt néhány évben milyen forradalmi változások törtek be a mindennapokba, és milyen alternatív valóságok küszöbén állunk most: civil emberek utaznak az űrben; a művészet áttörte a digitális világ határait, és megjelentek az NFT-k; robotizált a munkaerőpiac, az egészségügy, a termelés; az eddig ismert természeti helyzetek fogynak, és átalakulnak; mikroműanyagok épülnek be szervezetünkbe, és még hosszan lehetne sorolni a tényezőket. 

Az emberiség a digitális korban tulajdonképpen újrateremti a valóságot, sőt alternatív dimenziókat hoz létre. Ha képes az ember teremteni, azzal isteni tulajdonságot sajátít el. Már jelenünkben is, de a jövőben még inkább megkérdőjeleződik tehát, hogy mit jelent az emberi és mit az isteni minőség? Milyen fejlődési lehetőség áll még az emberiség előtt? Hogyan változnak meg közösségeink a jövőben, ahol a boldogulás kulcsa a gyors és hatékony tudásmegosztás?

Most még csak kérdéseink vannak a jövőt illetően, de a művészek víziói és meglátásai izgalmas alternatívákra világíthatnak rá. A MANK kíváncsi a fiatal művészgeneráció vízióira, szubjektív válaszaira, melyet a 2057 – Személyes utópiák című tárlaton szeretnének bemutatni a kiállításlátogatók számára. A 35 év alatti művész korosztály jövőképének felfedezése különösen izgalmas metszetét mutathatja meg a kérdésekre adható válaszoknak. A kiállítás kurátora Sipos Tünde művészettörténész lesz.

Egy pályázó legfeljebb három pályaművet nyújthat be. Pályázatot nyújthat be minden olyan képzőművész, aki 35. életévét 2022. június 1. után tölti be. Pályázni online lehet ITT, április 8-án 12 óráig szakmai önéletrajzzal, portfólióval és a pályamű vagy a pályaművek leírásával.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow