Hogyan vásárolj kortárs műalkotást?

2021.01.21 09:07:30 | ArtTér

A műtárgyvásárlás egy életre szóló, személyes kaland. Természetesen olyan alkotást érdemes választani, ami elnyeri tetszésünket, ám a tudatos választáshoz nem árt ismerni a műtárgypiac játékszabályait. Ezért összegyűjtöttük hol, és hogyan érdemes keresni, valamint milyen részletekre érdemes odafigyelni, hogy sikerrel járjunk ezen a területen. 

Nem feltétlenül kell műgyűjtőnek lenni ahhoz, hogy valaki műalkotást birtokolhasson. Ezt bárki megteheti, akárcsak azért, hogy otthonunkat különlegessé tegyünk, vagy, hogy valakit igazán kivételes ajándékkal lephessünk meg. Egy műtárgy megszerzése mindig kiemelt figyelmet kap, mivel tükrözi személyiségünket, kommunikál világnézetünkről és gondolkodásunkról. A művészetek világa természetesen befektetési szempontból is izgalmas, ám a rizikófaktor sokakat könnyen elriaszt. Pedig nem csak milliós nagyságrendű alkotásokat találhatunk a piacon. Érdemes nyitott szemmel járni, és bátran érdeklődni, hogy jó döntést hozhassunk. Ha megvan az elhatározás ahhoz, hogy megvásároljuk első műtárgyunkat, akkor már meg is tettük az első lépést. Mindez nem csak gyarapodás, hanem a kultúra támogatása, ezért mecenatúra is. Írásunkkal segítünk az érdeklődők számára továbbmenni, és navigálni ezen az értékteremtő úton, a fókuszt pedig a kortárs műtárgyak irányába fordítjuk!

Kortárs galériák

Fotó: Üveg-tér-kép kiállítás enteriőr, MANK Galéria

Egy kortárs galériába belépve, általában koncepcióba rendezett kiállításokat láthatunk. Ezek az intézmények jellemzően saját művészkört építenek ki, és az általuk képviselt alkotók műveit mutatják be. De láthatunk csoportos tárlatokat is, akár vendég-, illetve külföldi művészekkel. Egy profitot termelő magángalériában szinte biztosak lehetünk abban, hogy a kiállított művek megvásárolhatóak, ám intézményenként eltér, hogy az árakat kiteszik-e a falra, vagy külön árlistát készítenek az eseményekhez. Érdemes kihasználni az alkalmat, és beszélgetni, kérdezni, és érdeklődni a galéria munkatársaitól, akik mivel közvetlen kapcsolatban állnak a kiállító művésszel, művészekkel, további érdekességeket is mesélhetnek.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért érdemes kortárs műtárgyat egy galériában megvásárolni. A válasz pedig az, hogy ezek az intézmények az értékesítésen túl rengeteg más, értéknövelő és megtartó tevékenységet is folyatatnak, amivel képviselt művészeik renoméját folyamatosan építik. A kiállítások mellett többek között folyamatosan publikálnak, katalógusokat adnak ki, művészeti vásárokon vesznek részt, és külföldön is bemutatják képviselt művészeiket. Kutatnak, gyűjtenek és sokszor hiányt pótló munkát végeznek, melyekkel a múzeumok munkáját is segíthetik.

A galéria minden eladott műhöz eredetiségigazolást is kiállít, ami tulajdonképpen a műtárgyvásárlás legfontosabb dokumentuma. Bárhol vásároljunk is, ehhez az igazoláshoz mindenképpen ragaszkodjunk, mert évtizedek múlva is referenciapontot jelent majd. Érdemes hosszútávon is személyes kapcsolatban maradni a galériákkal, akik kiállításokra ajánlhatják és kölcsön is kérhetik a megszerzett műtárgyunkat, mely alkalmak biztosíthatják és növelhetik is az alkotás értékét.

Művészeti vásárok

Fotó: A MANK standja az Art Market Budapesten

A művészeti vásárok egyik nagyszerűsége az, hogy egyszerre láthatjuk és ismerhetjük meg a különféle galériák kínálatát. Egy ilyen esemény rengeteg információval szolgál, és egy kezdő műtárgyvásárló számára izgalmas felfedezéseket tartogat. Nagy előny továbbá, hogy össze tudjuk hasonlítani az árakat, könnyebben tudunk keresni, és komplex képet alkothatunk magunkban az aktualitásokról. A vásárokon a galériákban leírt módon lehet műtárgyat vásárolni.

Aukciók

Fotó: Aukció a Christie’s-nél, http://www.atelierauction.com/

Az elmúlt években egyre több helyen, és egyre gyakrabban rendeznek kortársművészeti árveréseket, vagy építenek be kortárs műtárgyblokkokat a klasszikus műtárgy kínálatba. A legtöbb aukciót a téli és a májusi szezonban rendezik meg, de vannak olyan helyszínek, ahol akár havonta több alkalommal is rendeznek árverést. Az aukciókon regisztráció után bárki részt vehet, ezek teljesen nyilvános események, melyek páratlan hangulatát legalább egyszer érdemes kipróbálni. Az előzetes kiállítás és a megjelentetett katalógus mutatja be az aktuális kínálatot, a feltüntetett árak pedig a kikiáltási árat, azaz az indulóárat mutatják, ahonnan a licitek felfelé indulhatnak. Emellett becsérték meghatározást is gyakran láthatunk, ami egy fontos mankót jelent, hogy milyen nagyságrendben mozoghat az adott mű ára. De egy ilyen esemény alakalmával bármi megtörténhet, mivel a racionális döntések mellett az érzelmi indíttatások is meghatározhatják az árnövekedést.

Egy árverésen az indulóár és a becsérték megismerése után mindenképpen nézzük meg a galéria jutalékát, mely házanként eltérő lehet. Ez a bizonyos jutalék egy százalékszám, mely a leütési árhoz adódik, és így fog összeállni az eladási ár, amiért meg tudjuk vásárolni az elnyert tételt. Továbbá érdemes előre tájékozódni, hogy felmerülhet-e bármilyen többletköltség, például a keret ára, a szállítás vagy a csomagolás. Az aukciókhoz minden esetben készül vásárlói tájékoztató, mely a honlapon és a katalógus utolsó oldalán is olvasható, ebben fogunk megtalálni minden fontos információt a licitlépcsőktől kezdve az árverés menetéig.

Képzőművészek

Fotó: Bereznai Péter műterme

Esetenként közvetlenül a művészektől is lehet vásárolni, ha az adott alkotó nincs aktuális szerződéses viszonyban galériával. Így valóban első kézből juthatunk hozzá a művekhez. Ha egy ilyen lehetőséghez van szerencsénk, akkor érdemes minden információt és érdekességet megkérdezni az alkotótól: milyen eszközökkel, technikákkal dolgozott; mi volt az inspirációs forrása; milyen közös szempontjaink, érzéseink vannak a műtárggyal kapcsolatban; ki volt-e már valahol állítva az alkotás stb.

Online

Fotó: https://www.artisera.com/blogs/expressions/9-useful-tips-on-how-to-buy-art-online

Egyre több lehetőségünk van online is műtárgyat vásárolni. Az árverések nagy része már évek óta online is követhető, és az internetes platformok a mostani szükséghelyzetben is kiváló terepnek bizonyultak a művek értékesítésében. A galériák és árverező házak saját weboldalán kívül több gyűjtőoldal is létezik, melyeken magánszemélyek is értékesíthetik saját műtárgyaikat. Ilyen esetben érdemes e-mailben felvenni a kapcsolatot a közvetítőkkel, részletesen rákérdezni az adott mű állapotára és akár több részletfotót is kérni. Tájékozódjunk arról is, hogy a vásárlás alkalmával az adott műtárgy árán túl van-e bármilyen közvetítői jutalék, amivel számolnunk kell. Pop up tárlatok, művészeti tanácsadók és menedzserek

A műtárgypiac kiemelt időszakaiban nem csak a hivatalos kiállítóhelyek aktívak, mellettük még független szervezetek kurátorok és művészeti tanácsadók felkérésével, projekt jelleggel is dolgoznak. Ilyen eseményeket főleg nyáron és a karácsony előtti időszakban találhatunk, amik lehetnek pop up tárlatok és aukciók, valamint programsorozatokkal egybekötött bemutatók, ahol a társművészetek – például a design – is hangsúlyos szerepet kaphatnak. A nyári szezonban főleg a Balaton környékén érdemes ezeket a programokat keresni!

Ha kedved, és lehetőséged támad kortárs műtárgy megvásárlására, kövesd figyelemmel kiállításainkat, melyeken a legizgalmasabb magyar alkotók műtárgyaival találkozhatsz! Érdemes elolvasni Képtörténetek című cikksorozatunkat is, melyben a bemutatott műalkotások szintén megvásárolhatóak.

Ha pedig bármilyen kérdésed lenne művészeinkről, vagy programjainkról, vedd fel velünk a kapcsolatot a következő elérhetőségen, és csatlakozz kortárs közösségünkhöz! kozonseg@alkotomuveszet.hu

Feliratkozás a MANK hírlevelére

Írta: Sipos Tünde művészettörténész

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds