Nyolc ösztöndíjpályázatát hirdeti meg a MANK

2021.12.22 10:18:34 | Egyéb kategória

Fiatal művészek számára hirdeti meg ismét pályázatait a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az ösztöndíjakat – mint a Derkovits-, a Pécsi- vagy éppen a Kozma-ösztöndíjak – elnyerők havonta bruttó 200 ezer forintos díjazásban részesülnek egy éven keresztül. Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását.

A MANK legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíja az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.

Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész jelentkezhet, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni. A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra pedig a 40 év alatti kutatók pályázhatnak. A Pécsi József fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére alapított fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal, 35. életévüket még be nem töltött fotóművészek, fotóriporterek és alkalmazott fotográfusok pályakezdését, szakmai fejlődését. 

A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjak pedig a zene területének legtehetségesebbjeit támogatják. A Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíjat a fiatal előadó- és alkotóművészek, valamint a tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók számára hirdette meg a MANK.

Az ösztöndíjakat meghatározott számú művész kaphatja meg, a Derkovits-ösztöndíjat évről-évre 26, a Kozma-, a Fülöp- és a Pécsi-ösztöndíjat 10, a Kállait 7, a Fischer Annie-ról elnevezettet 9, a Kodály előtt tisztelgőt 6 fő nyerheti el, míg a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban 3 fiatal részesülhet. A pályázatokat a MANK által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják.

A pályázatokhoz minden esetben csatolni kell a szakmai önéletrajzot és a munkatervet. A benyújtandó mellékletek pontos listája ezen az oldalon olvashatók, mely felületen keresztül a művészek feltölthetik pályázataikat. Az egyes ösztöndíjak benyújtásának határidői változók január közepétől február végéig tartanak.

A képzőművészeti, művészettörténeti, ipar-, fotó- és táncművészeti ösztöndíjak esetében az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett az érdeklődők száma. A legnépszerűbb 2021-ben is a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj volt, amelyre több mint 170-en adták be a pályázatukat. Rekordérdeklődés mellett zárult a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj pályázat: előbbire 117-en, utóbbira 96-an jelentkeztek. Az összesen nyolc állami művészeti ösztöndíjra 2018-ban kevesebb mint 370-en pályáztak, idén már 570-nél is több pályamű érkezett be.

A MANK működését áthatja a művésszé válás és művészi létezés támogatása, amelynek minden fázisában ott áll a vizuális művészetek központjaként. „Ösztöndíjainkkal a fiatal, pályán elinduló művészek tehetségét igyekszünk kibontakoztatni anyagi terheik csökkentésével, a speciális bemutatkozási lehetőségeinkkel kifejezetten a fiatal művészeknek nyitunk meg tereket és lehetőségeket – ahogyan tesszük azt az Art Marketen rendezett standunkon, vagy a kifejezetten a fiataloknak meghirdetett, kiállítást is magában foglaló pályázatokon keresztül. De ennek szellemiségében adunk évente lehetőséget két fiatal, Derkovits-ösztöndíjas művésznek a Szentendrei Régi Művésztelepen arra, hogy egy-egy éven keresztül itt alkothassanak és itt leshessék el a szakma legelismertebb képviselőinek fogásait – illetve ecsetvonásait” – mondta el a MANK 2021-es éves beszámolójában Tardy-Molnár Anna, az ösztöndíjakat meghirdető MANK ügyvezetője.

„Olyan kort élünk, amikor információk, képek, ingerek milliói özönlenek felénk; a művészeknek pedig ebben a rettenetes zajban kell tudni megmutatkozni és eljuttatni üzeneteiket, közvetíteni világképüket a közönség felé. Éppen ezért nekünk, támogatóknak meg kell hallanunk az idők szavát, és 2022-ben is jól kell tudnunk segíteni. Ennek érdekében a MANK tevékenységét, szolgáltatásportfólióját újragondolva olyan komplex szolgáltatáscsomaggal segíti a fiatal képzőművészeket, mely hatékonyan tudja segíteni önálló művészeti programjuk kibontását, szakmai és szélesebb közönség előtt való bemutatását, majd piacra való becsatlakozását is” – tette hozzá az ügyvezető.

Az ösztöndíjas felületek itt találhatók. A pályázatokat az egyes ösztöndíjak aloldalaira kattintva tudják beadni.

Ösztöndíjas felhívások:

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow