Circus Flow – A cirkusz világáról nyílt képzőművészeti kiállítás

2021.07.03 12:53:39 | Egyéb kategória

Circus Flow címmel a cirkuszművészet világáról nyílt képzőművészeti kiállítás Visegrádon, a visegrádi csoport (V4-ek) 2021. július 2-án kezdődött soros magyar elnökségéhez kapcsolódva.

Magyarország július 1-jén átvette a V4-ek elnökségét Lengyelországtól, amit gazdag kulturális programmal ünnepel. Ennek a sorozatnak a része a szimbolikus helyszínen, Visegrádon megnyílt Circus Flow tárlat is – mondta el az MTI-nek pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter hozzátette: a rendkívüli képzőművészeti kiállítás a Cirkusz/Művészet/Alkotás elnevezésű pályázat alkotásait tárja a közönség elé. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében kiírt pályázat a cirkuszművészet sokszínű világát mutatja be a visegrádi hajóállomáson, a Duna Event állóhajón.
A nyílt pályázat célja a cirkuszművészet sokszínű világának és szellemi örökségének bemutatása volt kortárs megfogalmazásban. “Azt kértük a képzőművészektől, hogy hagyják magukat inspirálni a cirkusz világától. Nem gondoltuk volna, hogy szinte a teljes magyar képzőművészet felsorakozik és ilyen hihetetlen mennyiségű anyag születik: 289 alkotó összesen 478 cirkuszi témájú alkotással pályázott” – mondta el az államtitkár.


A kiállításon 114 kortárs magyar képzőművész 250 cirkuszi tematikájú, friss műve – festmény, grafika, szobor, kisplasztika, fotográfia, videó és iparművészeti alkotás – kínál elmélyülést a cirkusz világába, egyben betekintést enged a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyarapodó képzőművészeti gyűjteményébe. A pályázat anyagának egy jelentős részét ugyanis a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ megvásárolta és időről időre kiállítja majd – közölte Fekete Péter.
A tárlat cseh, lengyel és szlovák kortárs képzőművészek bemutatásával köszönti Magyarország V4-es elnökségének kezdetét. A visegrádi négyek országaiból meghívott vendégek: Berkes Csilla szobrászművész (Szlovákia), Petr Hajdyla festőművész (Csehország) és Malgorzata Karp-Soja festőművész (Lengyelország). A kiállítás kurátora Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum főmuzeológusa.
A pénteki kiállítás-megnyitón hirdették ki a Cirkusz/Művészet/Alkotás pályázat nyerteseit is.
Festmény, grafika kategóriában Budaházi Tibor festőművész és Felsmann Tamás grafikusművész nyerték el a megosztott első helyet, a második Ronga Eszter festőművész lett, a harmadik helyre pedig Győri Katinka Laura grafikushallgató plakátsorozatát rangsorolta a zsűri.


A szobor, kisplasztika, érme, dombormű kategória győztese Doncsev Antoni ötvös iparművész lett, a második helyen Somogyi Ferenc szobrászművész, harmadikként pedig Ruppert János szobrászművész végzett.
Az iparművészeti alkotások kategóriájában nem adtak ki első díjat; a második Németh “Kassa” Gábor villamosmérnök lett, míg a harmadik díjat Nemes Tímea Izabella keramikus nyerte el.
Fotó, videóinstalláció kategóriában Urbán Ádám fotográfus győzött, a második helyen Papp Szilvia, Fonák Tamás és Mező András Pocok végeztek négycsatornás videóinstallációjukkal, a harmadik díjat pedig Sarfenstein Ditta szobrászművész kapta.


Forrás: MTI

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow