Szentendrei Régi Művésztelep

Szentendrei Régi Művésztelep

A nagybányai hagyományokat kívánták tovább folytatni azok a művészek, akik a Szentendrei Művésztelepet 1926-ban létrehozták, hogy Erdély elcsatolását követően továbbra is a magyar hazában alkothassanak. Az alapítók 1927-ben vehették birtokba Pagony egyik szögletét, és építhették, illetve toldozgathatták műtermeiket. Az alapítók többnyire a római iskola hatása alatt alkottak, de korán gyökeret eresztett Szentendrén a Párizsból indult konstruktivizmus is. A műtermek helyére a kulturális kormányzat 1972-ben tizenkét, csak nyáron használható műtermet építtetett, ami új lendületet adott a művésztelepnek.

Egy újabb felújítást követően 2013-ban ismét birtokba vehették a művésztelepet az alkotók, akik így már a 21. századi követelményeknek megfelelő környezetben folytathatták alkotói munkájukat. A megújult műtermek egy részére pályázat útján, határozott időre, önállóan alkotó képzőművészek kapják használatba, másik részére pedig – úgynevezett csoportos műteremként – rövidebb idejű használatra, közösen dolgozó művészek jelentkezhetnek. A 12 műteremhez kapcsolódik egy közösségi épület, illetve itt található a MANK Galéria is.

Az épületegyüttes ma már az alkotói munka és a havonta nyíló új kiállítások mellett rendszeresen nyújt helyet fesztiváloknak, művészeti alkotói programoknak.

 

AKTUÁLIS

Pályázati felhívás a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek határozott időre szóló bérletére

 

A Szentendrei Régi Művésztelepen jelenleg alkotó művészek:

Aknay János

Baksai József

Bánföldi Zoltán

Bereznai Péter

Buhály József

Csáki Róbert

Knyihár Amarilla

Krizbai Alex Sándor

Martin Henrik

Nagy Barbara

 

Partnereink

EMMI NKA MMA