Hybridart Management

A fenntarthatóság jegyében készültek használt aludobozokból sakkfigurák a Hybridart Management alkotótáborában, amelyeket Budapest után az Egyesült Arab Emirátusokban állítanak ki. „Felfigyeltünk a MANK tevékenységére, alkotóházaira, és a kecskeméti ház minden szempontból tökéletesnek ígérkezett, és az is volt” – mondta el nekünk Sinkovics Ede, akinek szakmai vezetésével zajlott Kecskeméti Alkotóházunkban a program szeptember 24. és október 4. között.

 

 

Össze sem lehet számolni a projekteket, amelyekben részt vettek. Honnan indult a Hybridart Management? És vajon mire utal a hibrid kifejezés?

Kreatív ügynökségünket ezen a néven 2005-ben indítottuk el, amelynek keretében számos hazai és nemzetközi programot valósítottunk meg az elmúlt 14 évben: művészeti fesztiválokat, gasztroeseményeket, kreatív pályázatokat, kiállításokat, designvásárokat, upcycling alkotótáborokat, köztéri installációkat, fenntarthatósági workshopokat. Ahogy nevünk, projektjeink is hibridek. Munkáink megtervezésénél és kivitelezésénél az a célunk, hogy kilépjünk a klasszikus formákból és keretekből, újfajta perspektívát és kontextust teremtsünk. Mindezt a design és művészet eszköztárával élve; egy olyan nyelven, amit valamennyien érzékelünk, megértünk és beszélünk.

Ennek szellemiségében szervezzük már évek óta állandó programjainkat, az Art Moments fesztivált, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! gasztrodesign pályázatunkat, a Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogramot, az Ajándék Terminál pop-up designvásárt, a környezettudatos gondolkodás és fenntarthatóság jegyében nyaranta jelentkező Hybridart Camp nemzetközi alkotótábort, a Trash Art pályázatot, illetve működtetjük Hybridart Space galériánkat Budapest belvárosában.  Az évek óta futó művészet és design programjaink mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóság gondolatiságával foglalkozó projektek megvalósítására.

Mikor kezdtek el foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével?

A fenntarthatóság gondolatiságának művészeti és design eszközökkel való kifejezésével 2016-ban kezdtünk el foglalkozni. Ebben az évben indult el a Hybridart Camp, majd az első installáció sikerét követően megkeresett minket a Nemzetközi Gödöllői Természetfilmfesztivál, hogy hirdessünk egy alkotói pályázatot Trash Art címmel, ami 2017 óta szintén évente megrendezésre kerül. Ettől az évtől indult el nemzetközi együttműködésben a Creative Europe által támogatott The Universal Sea – Pure or Plastic?! művészeti és innovációs projektünk, aminek fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll. A kezdeményezés célja az, hogy megállítsa a Földünk vizeibe hulladékként bekerülő műanyag áradatot. A projektnek mára már egész Európára kiterjedő hálózata van olyan együttműködő partnerekkel, akik szenvedélyesen hisznek a művészet és az innováció ötvözésében rejlő lehetőségekben és megoldásokat keresnek erre a jelentős társadalmi és környezeti problémára.

 

Mi inspirál titeket ezen a területen?

Két éve kezdtünk el együttműködni az amerikai székhelyű, de a világ 21 országában működő TerraCycle-lal, akikkel idén is több közös aktivitásunk lesz, illetve az év elején elkezdtük egy újabb, a művészet és design mellett az edukációt és kutatás-fejlesztést is felölelő projekt kidolgozását és megvalósításának előkészítését, aminek indulása 2021-ben várható.

A kecskeméti alkotótábor középpontjában a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód és a körforgásos gazdaság népszerűsítése állt. Miért éppen ez a tematika adja az alkotótábor célkitűzését, hova és milyen céllal kerülnek a petpalackból készült sakkfigurák?

Hiszünk abban, hogy a művészet inspirálója és egyben katalizátora is lehet a változásoknak, akár mikro, akár makroszinten. Éppen ezért kerestük az együttműködés lehetőségeit a művészeti, a tudományos és az üzleti világ képviselőivel, hogy közösen gondolkodva dolgozzunk ki megoldási javaslatokat az egyre égetőbb környezeti problémákra. A nemzetközi projekt zárófesztiváljára – kiállításokkal, köztéri installációkkal, filmvetítésekkel, konferenciával és workshopokkal – 2018 őszén, az általunk 2012 óta megrendezésre kerülő Art Moments fesztivál keretében, Budapesten került sor. Ez a most készülő installáció az alkotótábort követően pedig Budapest belvárosában, a Duna-korzón lesz látható, majd pedig az Egyesült Arab Emirátusokban kerül kiállításra.

 

 

Első alkalommal szervezik Kecskemétre a szimpóziumot. Miért éppen a MANK alkotóházára esett a választás?

Felfigyeltünk a MANK tevékenységére, alkotóházaira, és a kecskeméti ház minden szempontból tökéletesnek ígérkezett – és az is volt.

 

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek itt, és ajánlanák-e másoknak az alkotóházat?

Mindenképpen. Az intenzív alkotási folyamat szempontjából kimondottan inspirálóan hatott és ösztönözte a hatékonyságot, hogy a világtól picit elzártan lehetett dolgozni, minden egy helyen volt, nem vonta el a figyelmet semmi.

 

Az alkotótábor magyar egyetemisták és külföldi művészek részvételével, az Ön vezetésével zajlott. Hogyan lehetett csatlakozni?

Az alkotótáborba hazai, illetve a visegrádi országok művészeti egyetemein tanuló vagy frissen végzett fiatal művészeket várunk. Minden évben tavasszal, pályázat útján választjuk ki a tábor résztvevőit.

 

Milyen programot valósít meg legközelebb a Hibrid Art Management?

Fontosnak és kimeríthetetlennek tartjuk a fenntarthatóság témakörét, a célunk az, hogy továbbra is minél több területről bevonva szólítsuk meg az embereket, kezdeményezzünk beszélgetéseket, valósítsunk meg közös projekteket. Ennek egyik platformja az idei év Art Moments fesztivál, szeptember 25-től egészen október végéig köztéri installációkkal, kiállításokkal, stúdió-látogatásokkal és egy egész napos konferenciával készülünk WASTEREVOLUTION címmel, ahol igyekszünk a fenntarthatóságot a mindennapi életünk különféle aspektusából körbejárni, izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel, prezentációkkal. A cél az, hogy szakemberek, nagyvállalatok és kreatív alkotók bevonásával közös platformot teremtve elindítsunk egy konstruktív beszélgetést arról, pontos mi is zajlik körülöttünk, mik az ok-okozati összefüggések, ebben kinek mi a szerepe, mik a lehetőségei és irányai, milyen válaszokat adhatunk a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokra. Az egésznaposra tervezett eseményt október 18-án tartjuk a Société Budapestben.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow