Szentendre, a festők városa

2020.05.07 15:14:34 | ArtTér

#Kortárs+Tudás művészeti ismeretterjesztő sorozat – 2. rész

Aligha tudunk úgy végigmenni Szentendrén, hogy ne találkozzunk minimum két művésszel és négy kiállítóhellyel. És így van ez már több mint száz éve. Azt azonban kevesen tudják, hogy a szentendrei Műhely Galériának köszönhetően költözhetett be a művészet a családok otthonaiba, hogy Freddie Mercury is járt a városban, vagy hogy titokban aktmodellt alkalmaztak a Szentendrei Régi Művésztelep mesterei. Még több érdekesség a cikkben!

Ha nem lett volna az első nagy világégés, talán Szentendre sem lenne a festők városa

A Szentendrei Régi Művésztelep múltja nemcsak az itt megforduló művészek története, hanem a 20. századi magyar történelem lenyomata is. Az első világháború és annak következményei indították ugyanis a művészeket Szentendre felé, aminek köszönhetően létrejött a Duna-parti kolónia. Miközben ugyanis a Nagybányai Művésztelep az országhatáron túlra került, új hazát kerestek a művészek, Szentendre pedig alkalmasnak tűnt a nagybányai hagyományok továbbvitelére.

De hogyan dől el egy művésztelep megalapítása?

Véletlenek, egybeesések, megalapozott tervezés vagy éppen egy jól sikerült beszélgetés. Nincs tehát recept, vagy legalábbis nem ismerte Paizs Ödön, Az Est-lapok újságírója, aki alkalmi látogatása során beszélgetett el Szentendre akkori polgármesterével, Dr. Strazsinszky Lászlóval. Ugyan nem tudjuk, hogy pontosan kinek az ötlete lehetett a művésztelep megalapítása, a tudatosabb hozzáállást az újságíró részéről feltételezzük, hiszen festőművész testvére és annak barátai révén bőven lehetett ismerete a művésztelepekről. 1926-ban tehát a polgármester a festők rendelkezésére bocsátotta a Pannónia telepi járványkórház szegényes, elárvult házait. A nyolc alapító, Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László ezen a nyáron idejének legnagyobb részében már a telepen tartózkodott és dolgozott.

Szabadiskola, avagy hogyan biztosítsuk titokban aktmodellt a tanulni vágyóknak

A szabadiskola és a Szentendrére járás vonzerejét a témában gazdag festői kisváros, a városkép zárt és emberi léptéke ellenére megnyilvánuló változatossága és a városka szűkebb környezetének tájplasztikai, valamint természetrajzi szépsége adta. Nem utolsósorban a Szentendrei Régi Művésztelep hatalmas kertjének mélyén, plein airben folytatott, kollektív munka, amelyet az érettebb kollégák felügyeltek, tanáccsal és korrektúrával segítettek – a helyiek előtt gondosan titkolt – aktmodellt biztosítva a feladatok kidolgozásához.

Titokban hívtak aktmodellt a Szentendrei Régi Művésztelepre (1938)
Fotó: Fortepan

Új szelek!

A festő ne ismételje azt, amit már megoldott, ne utánozza önmagát, keresse az újat, a számára még ismeretlent” – hiszen nem maradhat ki egy ilyen szövegből minimum egy idézet Barcsay Jenőtől.

Akkor ezek szerint Barcsay Szentendrén élt. De ki még?

Inkább azt kellene kérdezni, ki nem! Nehéz is példákat hozni, hogy minden, Szentendrén festett alkotó megérne egy külön misét. Vagy kettőt. Vagy hármat…

Barcsay Jenő (1900–1988) a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége, akinek saját kortársaira és a következő nemzedékre gyakorolt hatása alapvetően határozta meg a háború utáni magyar művészet arculatát.

Barcsay Jenő festőművész a régi művésztelepen (1976)
Fotó: Fortepan

Korniss Dezső (1908–1984) a háború előtti korszakában a népművészeti motívumok felhasználásával alakította ki a szürrealista képzettársításokon alapuló, erősen absztraháló képeit. A háború után végleg a nonfiguratív művészetnek kötelezte el magát.  Művészetének nagy szerepe volt az avantgárd, majd a posztavantgárd irányzatok kialakításában.

Deim Pál (1932–2016) tudatosan vállalt, a szentendrei művészeti hagyományokhoz szervesen kapcsolódó művészete összetett egység: felöleli a festészeti, a grafikai és a szobrászati alkotóterületet. Széleskörű anyaghasználat, sokoldalú technika-alkalmazás jellemzi a Deim-művek körét: olajfestmények, pasztellek, kollázsok, egyedi és sokszorosított grafikák, muráliák, épületdíszítő domborművek, üvegablakok, kisplasztikák, monumentális plasztikák illeszkednek művészetébe. (Wehner Tibor)

Vajda Lajos (1908–1941) a 20. századi magyar művészet egyik legnagyobb tehetségű, kiemelkedő alakja. Művészete a konstruktivizmustól a szürrealizmuson át ívelt a teljesen egyéni hangvételű transzparens rajzokig, majd rövid élete vége felé sajátosan absztrakt műveken bontakozott ki a fiatalon elhunyt művész saját tragédiája és az egész történelmi korszak drámája.

Olyan, mintha csak női művészek léteznének Szentendrén!

Pedig ez nincs így. Be kell egyáltalán mutatni Bálint Ildikót vagy Nagy Kriszta x-T-t, esetleg Jávor Piroskát? Czóbel Béla például csak felesége, Modok Mária halála után vette észre, hogy az asszony titokban festett képei remekművek.

Nagy Kriszta x-T

Változást előidéző festmények

Bizony, vannak olyan festmények, amelyekkel igenis változás köszönt be. Ilyen volt Barcsay Jenő Mozaikterv és Korniss Dezső Tücsöklakodalom című képe. A Szentendrei Régi Művésztelep jól működő szellemi műhelyének két főművével a modern magyar festészet egyik fellegvárává vált a szentendrei művésztelep.

A MANK Galérián keresztül vezet az út a Szentendrei Régi Művésztelepre

A város, ahol Freddie Mercury is járt

Nem csalás, nem ámítás! Létezett, sőt, a mai napig működik a városban a Grafikai Műhely. Anno a szentendrei Fő téren álló, most a MANK által kiállításokkal megtöltött, és immár ÚjMűhely Galériaként ismert helyen alapították meg 1980-ban. A műhely a szabad alkotás jelképévé vált, és olyannyira felkeltette a világ érdeklődést, hogy még Freddie Mercury is megfordult itt magyarországi látogatásakor. Bejárták egyébként a világot az itteni alkotások, a műhelyben készült munkák vándorkiállításokon szerepeltek a világ számos országában, többek között Japánban, Peruban, Dániában, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Hollandiában.

Itt készültek azok a nyomatok, amelyekkel a képzőművészet beköltözött az otthonokba

Miközben a Grafikai Műhely emeletén készültek a festményeknél jóval olcsóbb szitanyomatok, a földszinten gazdára is találhattak, így beköltözhetett a szentendrei otthonokba a modern képzőművészet.

Az ÚjMűhely Galéria Szentendre Fő terén, ahol a Grafikai Műhely útjára indult, és ahol Freddie Mercury is megfordult

Amikor autóműhely és gumiraktárként működött a Szentendrei Művésztelep!

Visszakanyarodunk a számunkra olyan fontos Szentendrei Régi Művésztelephez, ahol a második világháború idején megszűnt az állagmegóvásra szánt állami szubvenció, hamarosan pedig munkaszolgálatos zsidókat költöztettek a területre, amit korábban elárasztott az ár is, de kialakítottak itt autóműhelyt és gumiraktárat is.

A Szentendrei Régi Művésztelep területén aztán 1972-ben épült fel a tizenkét, csak nyáron használható műterem. Az újjáépített művésztelep első évei minden szempontból a fellendülés évei voltak. Korniss Dezső, akit előtte évekig nem lehetett látni a telepen, nagy lendülettel dolgozott az új műteremben.

Korniss Dezső: Tücsöklakodalom (1948)
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Hol járhatok utána a szentendrei hagyományoknak!

Egyszerűen gyere el Szentendrére, és engedd, hogy magával ragadjon a város hangulata! Esernyők az utcák felett, több templom, mint amit el tudnál képzelni? ez mind-mind Szentendre. Azért ha mégis vágysz az igazi szentendrei művészetre, jó szívvel ajánljuk az ÚjMűhely Galériánk kínálatát, ahol hónapról hónapra új kiállítással várunk, ezek jelentős része pedig egy-egy kiemelten fontos szentendrei művész vagy alkotói csoport munkáját mutatják be. És persze sétálj tovább a Szentendrei Régi Művésztelepre, és mellette a MANK Galériánkba, ahol igazán újító kiállítások váltogatják egymást.

És akkor álljon itt a Szentendrei Régi Művésztelep jelenlegi bérlőinek listája is

Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Alex Sándor, Martin Henrik és Nagy Barbara.

Művészet iránt érdeklődők Aknay János műtermében

De nem csak a művészek, a kert is érdekes!

A Szentendrei Régi Művésztelep sokat megőrzött a régi Pagony világából. Gyümölcsfái sokkal inkább emlékek, mint jól termő fák. A kert gyepét az ártér vízvilága öntözi, amely kedvez a szentendrei vadrózsának is, ami éppen innen származik.

A közösségi épület beszögelésében áll egymás mellett két hatalmas fa, amelyeket nyugodtan nevezhetünk szentendrei Philemon és Baucis-nak. Nem hárs- és tölgyfa, mint Ovidiusnál, hanem két koros, de büszke platánfa, amelyek a természet időtlen szépségét is hirdetik. 

Nem utolsó sorban számtalan izgalmas programunk helyszíne is a kert: sok-sok gyerekcsoportot látunk itt vendégül, alkothatnak kertünkben a MANK Festőműhely lelkes tanulói, időről-időre megrendezett műgyűjtő játékunk feladványainak nyomába eredhetnek a gyermekek, a nyaranta megrendezett szoborkiállítás a művészetkedvelőket szólítja meg, vagy éppen workshopok, filmklub és zenei koncertek váltogatják egymást az augusztus végén megrendezett ArtKert fesztiválunkon.

Az ArtKert fesztiválon a Szentendrei Régi Művésztelep kinyitja kapuit a művészetek iránt érdeklődők előtt. Képzőművészettel, zenével, sok-sok foglalkozással találkozhatnak nálunk a látogatók

Ha van Régi, van Új Művésztelep is?

A Régi Művésztelepről már írtunk, van azonban a városban egy úgynevezett Új Művésztelep is, amely tavaly fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte már. Az 1969 őszén átadott művésztelepen fiatal festők, grafikusok, szobrászok, textiltervezők és keramikusok – elsősorban művészházaspárok – kaptak pályázati úton műtermes lakást. A Régi Művésztelep alkotóinak művészi felfogásától eltérő, új törekvéseket képviselő képző- és iparművészek nagyban színesítették a szentendrei művészeti palettát.

Múzeum, galéria, múzeum, galéria…

Szóval nekünk, a MANK-nak van két galériánk a városban (a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria), ehhez jön még hozzá a Ferenczy Múzeum tíz kiállítóhelye. És akkor ott van a rengeteg magán galéria, vagy például a Szamos, meg a Karácsony Múzeum. Jah, és igen, ott a Retro Múzeum a Szentendrei Régi Művésztelep mögött. De inkább hagyjuk a matekot, irány a város és a művészet!

A #Kortárs+Tudás művészeti ismeretterjesztő sorozat 1. részét itt olvashatod el!

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds