Műtárgyvásárlás lépésről lépésre

2022.01.05 09:49:31 | ArtTér

Ha egyszer megtetszik egy kép egy kiállításon, vagy egy műtárgy akár egy galéria kirakatában felvetődik a kérdés, hogy miként lehet egyáltalán megszerezni őket? És ami még ennél is fontosabb, hogy vajon megéri-e? A válaszok megadásához mutatunk néhány támpontot a műkereskedelemben való tájékozódáshoz, melyek segítségre lehetnek az első lépések megtételéhez.

Jó művet, jó áron

A műtárgyvásárlók közös törekvéseként meghatározhatjuk, hogy mindenki jó művet szeretne vásárolni, jó áron. Ez a szándék megmutatja azt a dilemmát, ami gyakran gúzsba köti azokat, akik még csak most ismerkednek a műtárgypiac világával. Vagyis: a cél eléréséhez nem elég, hogy azt kellene megtudnunk, hogy mi a jó mű, hanem azzal is tisztában kellene lennünk, hogyan lehet azt olyan módon megvásárolni, hogy minden szereplő, aki az értékesítésében részt vesz – művész vagy a beadó, a galerista és eladó és természetesen mi magunk, vásárlók is – jól járjon.

A MANK standja a 2021-es Art Market Budapesten

Mi tehát a jó mű? Ez egy nagyon szubjektív kérdés, mint ahogy a műtárgyvásárlás egész folyamata is az. Vannak olyan műalkotások, amelyek kvalitásának kérdése nem megkérdőjelezhető. Ezek általában a köz és magángyűjteményekben őrzött műremekek, melyekért legtöbbször a licitharcok is folynak. De a szabadpiacon is rengeteg kiváló műalkotás található, és folyamatosan bukkannak elő újabbak, és jönnek létre fantasztikus kortárs műtárgyak is. Ebben a nagy halmazban eligazodni valóban nem egyszerű. Az első, és talán a legfontosabb szempont az, hogy olyan műtárgyat válasszunk, ami valóban tetszik, mely rólunk és nekünk szól. Ugyanis a kiválasztott műtárgy miután birtokunkba kerül világlátásunkat, stílusunkat, és gondolkodásmódunkat is kommunikálhatja a velünk kapcsolatba lépők felé. Ezt nem nehéz felismerni, ha már a választás igénye felmerült bennünk. Az impulzus érkezhet váratlanul is akár egy kiállítás-látogatás alkalmával, de szisztematikusan keresve, akár kulcsszavak alapján, vagy a galériák profilját megismerve céltudatosan is kereshetünk. Erre lehetőségünk van a különféle gyűjtőoldalakon keresztül, melyeken akár aukciós leütési árakat is találhatunk. De ha még így is azt érezzük, hogy túl sok az információ, és túl sok a felmerülő kérdés, akkor lehetőségünk van független műtárgypiaci szakértők bevonására is. Egy jelentősebb értékű vásárlás esetében kiváltképpen megéri a kapcsolatfelvétel, ők ugyanis a műtárgypiaci adatokat szisztematikusan gyűjtve és elemezve, a galériák és aukciósházak kínálatát ismerve, illetve a művészekkel való intenzív kapcsolataik miatt releváns tapasztalatokat adhatnak át és hasznos tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Vannak olyan workshopok és előadássorozatok is a témában, melyek szintén iránymutatóak lehetnek a tájékozódásban. Érdemes a szaklapokat és más műtárgypiaci kiadványokat is monitorozni, mert általuk igazán képbe kerülhetünk az aktualitások tekintetében.

Aukció a Sotheby’s-nál. Forrás: Sotheby’s

Fókuszpontok

Önbizalmat adhat az első műtárgyvásárlás pozitív élménye, ami a későbbiekben is meghatározó lehet ezen az úton. Legtöbbször tanácsként a grafikák műfaja szokott felvetődni, mint belépő műtárgy-kategória. Ennek oka, hogy ezekben a művekben az alkotók rajztudásának készsége, profizmusa, művészi hitvallása ugyanúgy jelen van (sőt!), mint a nagyobb volumenű festmények esetében. Mégis mivel általában kisebb méretekről van szó, és egyszerűbb anyagok felhasználásával készül, ezért az áruk kedvezőbb lehet annak ellenére, hogy minőségük kimagasló. Ugyanez igaz a sokszorosított grafikákra (fametszet, linómetszet, rézkarc, szitanyomat stb), ahol a kompozíció az eredeti műalkotás alapján készült, mégis mivel több példány készült belőlük, ezért az értékük nem ad túl sok lehetőséget a rizikóra.

Kisteleki Dóra Szájkosaras portré című grafikája, 2017. Az alkotás korábban szerepelt a MANK Képtörténet című cikksorozatában, mely keretein belül a bemutatott alkotások megvásárolhatók. Fotó a művész jóvoltából.

Érdemes figyelemmel kísérni fiatal kortárs művészek műalkotásait is, melyek sok lehetőséget tartogatnak az alkotó és a jó szemű gyűjtők számára is. Mivel ezek a műtárgyak frissen kerülnek be a műkereskedelem világába – akár magáneladás, vagy galériás képviselet keretében – szintén kedvezőbb árkategóriákban mozognak. Ha fiatal művésztől vásárluk azzal egyfajta mecenatúrát is végzünk, mivel erősítjük jelenlétüket és relevanciájukat a műtárgypiacon, illetve lehetőséget is biztosítunk számukra a további építkezéshez. Ebben az esetben érdemes figyelemmel kísérni a pályakezdők kiállítási és más megjelenési jegyzékét, ösztöndíjait és akár még a közösségi médiás aktivitását is. Ma már az online jelenlét ezen a téren is meghatározó.  Az utóbbi időben pedig egyre több olyan platform és galéria is létesült, melyek kifejezetten a fiatal alkotókra irányítják a figyelmet, és szakmai segítségnyújtással is támogatják a kiválasztás és a vásárlás létrejöttét. 

Érdemes továbbá a hazai műkereskedelmi lehetőségek között nem csak a hagyományos képzőművészeti ágakra – festmény, szobor – fókuszálni. Kiemelt figyelmet érdemelnek a fotóművészeti alkotások, vagy az üvegművészet tárgyak, mely két terület több szempontból is növekvő tendenciát mutat. Külföldi példákkal párhuzamba vonva pedig jó lehetőséget is tartogat azok számára, akik nyitottak más médiumok iránt is. Ezek a műalkotások nagyban hozzájárulhatnak lakó-, és munkahelyeink stílusos kialakításában, és az ajándékozás igazán egyedi és személyre szóló példája lehet.

Fontos extrák

A vásárlás megkötésekor van néhány szempont, melyet érdemes észben tartani, és előzetesen felkészülni rá. Minden alkalommal, amikor műtárgyat választunk, legyen szó antik, vagy kortárs műről körültekintően vizsgáljuk meg az állapotát. Kiváltképp fontos ez, ha olyan online vásárlásról van szó, amikor nincs lehetőségünk személyesen megtekinteni a tételt. Ilyenkor bátran kérhetünk jó minőségű részletfotókat, de már az sem ritka, ha egy videóhívás kezdeményezésével a telefon kamerájának segítségével közvetetten bár, de átpásztázhatjuk akár az egész mű felületét. A műtárgy jó állapota a hosszútávú állagmegóvás, és természetesen a meghatározott érték miatt is kiemelten fontos. Esetenként felmerülhetnek többletköltségek is, melyekre szintén jó már előre rákérdezni (keretezés, szállítás stb.)

Minden esetben kérjünk eredetiség igazolást a megvásárolt műalkotásról és őrizzük meg a számláját, mert a későbbi értékesítések, vagy akár kölcsönzések miatt is fontosak ezek a dokumentumok. Érdemes további feljegyezni, hogy milyen kiállításokon szerepelt már az alkotás, illetve, hogy volt-e reprodukálva valahol, mert ezek a tényezők mindig az érték meghatározásának ás esetleges növekedéseinek kulcsmozzanatai.

Saját magunk is generálhatjuk ezt a folyamatot, ha kapcsolatban maradunk a művésszel, vagy a galériával és akár általuk lehetőséget biztosítunk arra, hogy a jövőben kölcsönözhessék, és bemutathassák tárlatok alkalmával a művet. Persze ehhez is egyfajta nyitottság kell és semmiképpen sem kötelező. A fiatal gyűjtőgeneráció megjelenésével és a közösségi médiás aktivitások hatására egyre több gyűjtemény követhető nyomon az egyes oldalak profiljain keresztül. Van, aki szereti, ha mások is tudnak kollekciójukról, ami bemutatási lehetőségeket is hozhat.

Az első műtárgyvásárlások után felvetődhet a gyűjteményépítés kérdése, melyhez célszerű egy koncepció kialakítása, mely segít egységben tartani és rendezni az egyes darabokat. De ez már egy következő szint, melyhez az aukciók és művészeti vásárok izgalmas világa is bekapcsolódik. Ezen a ponton könnyen válhat a műtárgyvásárlás olyan szenvedéllyé, mely életre szóló művészeti élmények megszerzéséhez vezethet.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds